Čapljina i „Četvrta“ u 2012. godini domaćin najveće vojne vježbe NATO-a u regiji

Pripadnici  „četvrte“  već treću su godinu i najuspješniji u športskim natjecanjima u sklopu cijelih Oružanih snaga BIH. To su samo neki od razloga našeg posjeta čapljnskoj vojarni „Božana Šimovića“ i bivšem Nastavnom središtu HVO-a a koji su sada zapovjedno mjesto 4. pješačke brigade.

Naši  domaćini  zapovjednik „četvrte“ brigadni general Ivica Jerkić i glavni narednik Krunoslav  Zelenika  iscrpno  su nas  upoznali  sa svim aktivnostima vezanim za skoru obuku  vojnika za mirovnu misiju u Afganistanu te su nam najavili  i veliku vježbu NATO snaga na ovom području. 

„ U 2012.godini ovdje će se održati velika regionalna vježba NATO  snaga  na bazi medicinske evakuacije. To će biti i najveća vojna vježba takve vrste na ovim prostorima i sve to iziskuje brojne napore na obnovi postojeće infrastrukture i osiguranju novih sadržaja. “ - govori  zapovjednik Jerkić te se osvrće i na pripreme pripadnika 4. pješačke brigade za skori odlazak u ISAF mirovnu misiju u Afganistanu.

„ Naša će pješačka satnija u cjelosti biti obučena i spremna za najzahtjevnije zadatke NATO snaga te će se pridružiti mirovnoj misiji u Afganistanu. Velika se pozornost cijelo vrijeme posvećuje tjelesnoj spremi naših vojnika a po čemu  prednjačimo u Oružanim snagama BIH. Stoga i postižemo odlične športske rezultate a da sve bude posloženo  na najbolji način može se zahvaliti i iskustvu dočasničkog kadra te jednoj posebnoj koheziji i zajedništvu naših vojnika. Tu su i brojne športske aktivnosti kojima cijelo vrijeme održavamo  tjelesnu spremnost. Bilo je dosta intervencija na gašenju požara i evakuaciji ugroženih civila usljed brojnih požara i poplava. Zato s ponosom možemo konstatirati kako nismo samo  neki veliki potrošači proračuna već da smo često i dosta korisni.“ - nastavlja zapovjednik 4. pješačke brigade koja svoje postrojbe uz Čapljinu ima još i u Livnu,  Mostaru, Bileći i Goraždu.

Tijekom ove godine obnovit će se i zatvorena dvorana u kojoj će moći raditi i trenirati ne samo vojnici već i članovi športskih klubova iz Čapljine. I do sada su u vojarni bili dostupni teretana i prateći sadržaji.

Tekst: Frano Matić | V. L. | ČA::portal
FOTO: Zdravko Jakiša | H. V. | ČA::portal