Božićni koncert HKUD-a '' Drijeva '' Gabela

Božićni koncert u Čapljini 2008. godine
Na tek drugi božićni koncert kojeg jedno od najmlađih od deset kulturno-umjetničkih društava u čapljinskoj općini koje još nije obilježilo ni drugu obljetnicu djelovanja, pristigao je veliki broj mještana i gostiju.
Za kratko vrijeme Gabeljani učlanjeni u Društvo u dobroj mjeri poštujući izvornost, napravili su vidne pomake, čak bi se moglo reći da je interes starijih mještana za rad izraženiji nego u većini drugih mjesta gdje djeluju slična društva. Uglavnom, prigodnim programom koji je bio u duhu Božića i božićnih blagdana, HKUD „Drijeva“ je očarala sumještane, a posebice toplo su primljene pjesme koje govore o tom drevnom naselju na jugu čapljinske općine i Hercegovine.

Program je počela i završila klapa '' Stjepan '', a sudjelovale su dvije folklorne sekcije ovoga društva – mlađi i stariji uzrast u kojem je uz brojne mlade Gabeljanke uočljiv nedostatak mladića, zatim izvorne pjevačke skupine – ženska '' Neve '' i muška '' Trojani '', pa tamburaši…, a da bi sve bilo u vlastitoj izvedbi program je vodila tajnica Društva Ružica Prskalo. Valja reći da je božićni koncert ovoga društva odložen za tjedan dana zbog prometne nezgode u kojoj je ozlijeđena nekolicina članova, tek kad se zdravstveno stanje petorice ozlijeđenih mladića stabiliziralo, zakazan je novi termin održavanja koncerta, koji je popunio prazninu između Božića i Nove godine u tom mjestu i općini.

Još jedanput ističemo da su posebice toplo primljene pjesme koje govore o tom drevnom naselju, tipa nostalgične gangaške '' Jel' Gabela gdje je prije bila, je li moja stara majka živa ''. Ako je mlado, a jeste, HKUD '' Drijeva '' iz Gabele se može pohvaliti iznimnom izvornošću kojoj obol daju izvorne skupine '' Neve '' i '' Trojani '' čiji su nastupi prava etno riznica, ali na njihovom imageu trebat će i znatno više poraditi, a pametno bi bilo osnovati i pomladak tih dviju izvornih skupina, pa kad stare ukoče leđa da mladi mogu uskočiti.

Dušan Musa | V. L. ; ČAportal