Blokirani svi granični prijelazi u čapljinskoj općini; u Metkoviću prometni kolaps

Unatoč tome što su protekle nedjelje blokirali Granični prijelaz Doljani i tako stvorili kilometarske gužve u Republici Hrvatskoj, nitko od nadležnih institucija nije se u međuvremenu obratio ovim ljudima i pokazao zanimanje za njihov problem.

Oni su protekle nedjelje po završetku blokade prometnice obećali kako će i sljedeće nedjelje (danas, op.a.) blokirati Granični prijelaz Doljani, što se i dogodilo, oko 19 sati, a pored ovog graničnog prijelaza blokirani su i granični prijelazi Gabela Polje i Unka.

U naselju Doljani, svega pola kilometra od graničnog prijelaza, okupilo se više stotina Čapljinki i Čapljinaca, koji su blokirali promet i na ovaj način nastavili ukazivati na probleme koje proživljavaju svakoga dana.

U svega sat vremena prosvjeda u Republici Hrvatskoj stvorene su kilometarske gužve, tako da je promet u Metkoviću bio u potpunom kolapsu, a kolona vozila sezala je dalje od Opuzena.

''Prošlu nedjelju, kada smo blokirali prometnicu, najavili smo da ćemo to učiniti ponovno za 7 dana, što smo evo i dokazali. Od tada do danas nitko nas nije kontaktirao, unatoč brojnim dopisima koje smo uputili na više adresa svih razina vlasti, svih agencija, i svih relevantnih institucija.

Budite sigurni da ćemo u svojim prosvjedima ustrajati, te kako će ove blokade uskoro prerasti u svakodnevne, koje ćemo svakog dana produžavati za sat vremena, dok se netko od gospode ne udostoji kontaktirati nas i s nama pronaći rješenje problema'', rekao je za ČA::portal jedan od organizatora prosvjeda.

Okupljeni prosvjednici istaknuli su kako je situacija neizdrživa. Na području općine Čapljina samo je jedan granični prijelaz za međunarodni promet putnika - GP Doljani, zbog čega se stvaraju ogromne gužve i višesatna čekanja.

Dokaz tomu je i podatak da se jutros na ulazak u RH iz BiH preko Doljana čekalo duže od dva sata.

''Mi koji živimo u BiH i koji smo vezani za Hrvatsku poslom, zemljom, obavezama, obiteljskim vezama, moramo zajedno sa turistima čekati više od dva sata u koloni.

Ja redovito kasnim na posao zbog toga što ne mogu nigdje drugo ući u Hrvatsku nego u Doljanima, i samo čekam dan kada će mi šef uručiti otkaz. Kap je prelila čašu, nešto se mora napraviti u skorije vrijeme'', rekao nam je Nikola, jedan od mještana naselja Višići.

Drugi mještani dodaju kako su primorani na ovaj potez, te kako je očito nekome bilo u interesu da se u Zapadno-hercegovačkoj županiji ostave čak četiri granična prijelaza za međunarodni promet i dva za međunarodni promet roba, napominjući kako se na taj način želi uništiti svaka mogućnost za prosperitet ljudi u HNŽ-u.

Prosvjednici, koji su okupljeni u Gradsku inicijativu, traže da se graničnom prijelazu Gabela Polje vrati status graničnog prijelaza za međunarodni putnički promet, a da se Doljanima uvede status graničnog prijelaza za robni promet.

Treba istaknuti kako su putnici koji su čekali u kolonama više od sat vremena bili strpljivi, te kako su istaknuli da shvaćaju probleme ovih ljudi.

Svima njima Gradska inicijativa podijelila je besplatne hladne napitke kako bi im olakšali čekanje, a važno je i istaknuti kako se tijekom prosvjeda nije dogodio nijedan incident.

ČAportal