Bura u MUP-u HNŽ: Nezakonito unaprijeđena 22 policajca

...izazvalo je veliku buru u ovom ministarstvu, s obzirom na to da većina smatra da je ova odluka nezakonita, jer nije provedena po proceduri.

Izvori iz MUP-a ističu da Begić za vrijeme svog mandata nije dozvolio činovanje nijednom policajcu Bošnjaku kako ne bi stekao konkurenciju na konkursu za komesara, a onda se, da bi se na neki način iskupio bošnjačkom korpusu, a shvativši da neće dobiti novi mandat, odlučio na izvanredno činovanje bez konkursa.

Zbog toga su jučer reagirali i iz Sindikata policije u HNŽ, iz kojeg su potvrdili da je Begić nezakonito proveo činovanje policajaca. Dodaju da će zbog toga pokrenuti žalbeni postupak pred policijskim odborom, a ako bude potrebe, obratit će se i sudu.

- Očito je da nisu ispoštovane zakonske procedure. U slučaju da se u MUP-u ništa ne riješi, ići ćemo prema sudu, pa ćemo vidjeti na šta će izaći, ali ovako ostati ne može - ističe Kemal Đono, predsjednik ovog sindikata.

Vlada HNŽ, zbog političkih prepucavanja, još nije dala suglasnost na imenovanje Dragana Brkića, tako da je HNŽ jedina županija u FBiH bez komesara.

Dnevni avaz