Borba Hrvata i Bošnjaka oko obrazovanja i zdravstva

I to ne da nije formirana izvršna vlast, nego nema ni radna tijela Skupštine, niti su izabrani izaslanici za Dom naroda.
Kad će se to dogoditi, ne bi mogli prognozirati na najbolji kladioničari. Šanse da se to dogodi na idućoj sjednici koja je najavljena za ovaj petak su minimalne, jer, kako doznajemo, Hrvati, bar određeni broj njihovih zastupnika, neće ni doći na iduću sjednicu. Zašto? Stav je vrlo jasan: 'vlast na županijskoj razini se neće formirati, niti će se birati izaslanici sve dok se ne riješi stanje na višim razinama'. To u prevedenom znači da dok HDZ BiH ne uđe u vlast u Federaciji ili na razini države, vlast u županiji se neće uspostavljati. Do tada se sve nalazi 'na dugu štapu'. No, višom i visokom politikom se ovoga puta nećemo baviti, nego koalicijama i formiranjem vlasti na županijskoj razini i time koja stranka na što 'puca'.

Treba 20 ruku

Da bi se izabrao mandatar u HNŽ-u, budući da je županija mješovita, kao i u SBŽ-u, potrebna je dvotrećinska potpora, odnosno 20 zastupničkih ruku. Kako bi se to postiglo, potrebna je šira koalicija od najmanje tri stranke. Za ulaz u vlast svi su manje-više zainteresirani, a kako i ne bi bili. Za sada je samo sigurno da se vlast bez HDZ-a BiH, koji ima deset zastupnika, teško može napraviti. HDZ već računa i na tri zastupnika 'devedesetke', pa se na taj način već zna i ta 'hrvatska osovina'.
Kad je u pitanju 'bošnjačka', najveće šanse za ulazak daju se SDA s pet zastupnika, a s njima bi još trebali SDP s pet ili SBiH s dva zastupnika. Tko će na kraju ući, znat će se vjerojatno nakon formiranja vlasti na višim instancama. U županiji je poznato samo kako odnosi nisu zategnuti, i da se vlast može uspostaviti doslovce odmah, samo treba sjesti i dogovoriti se što i kako. No, prava drama nastaje oko 'podjele kolača'. Raspored ministarstava je u prošlom sazivu bio takav da je Bošnjacima pripadalo šest ministarstava, a Hrvatima pet i premijer, s tim da je jedan Srbin bio na čelu Ministarstva prometa, koje je pripadalo hrvatskim strankama. Bošnjaci su upravljali resorima obrazovanja, financija, pravosuđa, turizma, građenja i gospodarstva, dok su hrvatski ministri bili na čelu zdravstva, MUP-a, branitelja i poljoprivrede. Kako će sada ići raspodjela još uvijek nije konkretizirano, samo je u biti poznato da će HDZ voditi glavnu riječ, te da će iz njihovih redova najvjerojatnije biti i mandatar Vlade, dok bi predsjednik Skupštine po raspodjeli pripao Bošnjacima, a najveće šanse se daju SDA. Kod tih funkcija je sve mnogo jasnije, nego kad su pitanju resorna ministarstva. Za njih vlada veliko zanimanje, i iz više izvora nam je potvrđeno kako će se voditi velika borba oko nekih ministarstava. HDZ pod svaku cijenu želi natrag vratiti obrazovanje, kulturu i sport, budući da je to i jedno od najzanimljivijih ministarstava. Ali da bi preuzeli 'obrazovanje', morali bi prepustiti neko značajno ministarstvo, na što ne žele pristati. Po jačini, resor broj jedan trenutačno je zdravstvo. Bošnjaci su 'bacili oko na njega', ali ni Hrvati im to ne žele prepustiti. Zdravstvo je vrlo važno iz više razloga, a glavni je novac. Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi upravlja zdravstvenim fondom koji iznosi čak 110 milijuna maraka. Zatim, na ovom resoru se nalaze i Zavod zdravstvenog osiguranja, Zavod za javno zdravstvo. Isto tako, navedeni resor vodi glavnu riječ i oko imenovanja upravnih odbora zdravstvenih institucija, od kojih se članstvo u nekima kreće i po dvije tisuće maraka mjesečno. Sve te podatke znaju i bošnjački političari, koji žele postaviti svoje kadrove u zdravstvo. No, hoće li u tome uspjeti, tek će se vidjeti.

Raspodjela ministarstava

Kad je u pitanju raspodjela fotelja među hrvatskim kadrom, već se naziru neke kockice. HDZ bi, uz premijera, preuzeo mjesto dopredsjednika Skupštine ispred Hrvata, a željeli bi da njihov član bude i iz reda srpskog naroda. Također, ako ostane ovakva raspodjela ministarstva, računaju i na bar tri ministarska mjesta, dok bi dva prepustili 'devedesetki', i to pod uvjetom da toj stranci pripadne i srpski ministar. Kako doznajemo iz te stranke, oni računaju baš na resore zdravstva i prometa. U tom slučaju Luka Faletar i Boris Babić bi po još jedan mandat ostali u ministarskim foteljama.

Zastupnici u Skupštini HNŽ-a

HDZ BiH 10
Denis Lasić, Nives Rotim, Đuro Prkačin, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Ivka Babić, Valentina Aleksić, Zdravko Jakiša, Magdalena Pažin i Zoran Rajič

SDA 5
Ramiz Jelovac, Zijat Mušić, Šerif Špago, Edin Obradović, Nusret Gosto

SDP 5,
Aner Žuljević, Semiz Čilić, Mirsad Ljeljak, Nermin Dizdar i Vesna Saradžić

HDZ 1990. 3
Diana Zelenika, Luka Faletar i Ilija Cvitanović

SBB BiH 3
Huso Obradović, Osman Macić, Anel Kljako

SBiH 2
Safet Omerović, Adis Bubalo

NSZRZB 1
Tomislav Perić

HSP 1
Živko Budimir

Piše: Dalibor Drlje / dnevni-list.ba