Bisnode poslovni susret u Mostaru pokazao privrednu sliku Hercegovine

nagrade
nagrade
Ovo je bila prilika da kroz predstavljanje stanja u privredi Hercegovine pokažu ciljeve kampanje i aktivnosti Bisnodea: aktualizaciju značaja upravljanja kvalitetnim poslovnim informacijama koje pokreću profitabilnost privrede te aktivnosti za unaprjeđivanje poslovne suradnje.

„Bisnode je prema analizi stanja u privredi BiH odabrao 6 regija u kojima planira pokazati sliku privrede tog područja. Detaljnija analiza pomoći će kod isticanja prednosti i detektovanju eventualnih problema i pronalaženju njihovih rješenja s ciljem kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja, u kojem će bh. kompanije kvalitetno rasti i razvijati se«, izjavila je Špela Redjko, direktorica Bisnode BH:

»Ovim aktivnostima želimo pokazati uspjehe bh. privrednika, otkriti prostor za nova ulaganja i napredovanja te pokazati privrednicima, ali i institucijama koja podržavaju razvoj lokalne privrede, mogućnost donošenja kvalitetnih odluka vladanjem adekvatnim informacijama.«, dodala je direktorica Redjko. »Želja nam je biti jedan od sudionika procesa koji će osnažiti i unijeti novi kvalitet i u odnos javne uprave sa privrednicima, na način da se razumiju obostrane potrebe, nadopunjuju se i uzajamno razvijaju na putu ka zajedničkom cilju: osnaživanju privrede kroz lokalni do regionalnog karaktera."

Tajnik Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Jozo Bejić, govorio je o poticajima ministarstva za mikro, mala i srednja poduzeća za 2017. u iznosu od 4.380.000,00 granta i 4.800.000,00 kreditnih sredstava.

Dodijeljeni su i Bisnode certifikati bonitetne izvrsnosti kompanijama "DIM" Tomislavgrad  i „Igman" Konjic, kojim ove kompanije dokazuju poslovnim partnerima u BiH, kao i u 18 zemalja Europe u kojima Bisnode djeluje, da su ravnopravan partner ino kompanijama u Europi i svijetu.

Organiziran je Bisnode Speed Networking, umrežavanje poduzetnika na Bisnode način, koji je, kao i uvijek, unio dozu pozitivne energije među učesnike i otvorio nove mogućnosti poslovne saradnje.

STANJE U PRIVREDI HERCEGOVINE
Bisnode analiza privrede Hercegovine obuhvata tri županije Hercegovačko-neretvansku, Zapadno-hercegovačku i Herceg-Bosansku županiju, i u nju je uključeno svih 19 općina: Bosansko Grahovo, Čapljina, Čitluk, Drvar, Glamoč, Grude, Jablanica, Konjic, Kupres, Livno, Ljubuški, Mostar, Neum, Posušje, Prozor, Ravno, Stolac, Široki Brijeg, Tomislavgrad.

Do današnjeg dana u regiji je registrovano 32.313 aktivnih pravnih osoba, koja nisu u postupku likvidacije ili stečaja. Od toga je 4.167 pravnih osoba koja su predala financijska izvješća za 2015. godinu Agenciji AFIP (do 01. 03. 2016.). Broj blokiranih pravnih osoba u regiji je 4.522 (14%), što je ispod prosjeka BiH (15,5%)

Poduzeća hercegovačke regije u odnosu na BiH kreiraju 8,8% radnih mjesta, 13,9% prihoda i 15% prihoda od izvoza robe i učinaka na strana tržišta.

Financijski podaci poslovanja u posljednje tri godine pokazuju rast kapitala, imovine i ukupnih prihoda, dakle, ukazuju na stabilnost i sigurnost poslovanja poduzeća, također pokazuju rast zaduženja i ali povećanu neto dobit. Distribucija likvidnosnog rejtinga (Bisnode dinamična ocjena) poduzeća pokazuje na prosječno dobru likvidnost: 2.073 poduzeća su ocjenjena sa ++ a njih 11.410 sa +.

Pregled poslovanja po granama djelatnosti

Najviše pravnih osoba u regiji je registrovano u trgovačkoj djelatnosti, a oni realiziraju i najviše prihoda i imaju najviše zaposlenih osoba.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji od ukupnog broja preduzeća njih 34,1% se bave trgovinom. Ova poduzeća  zapošljavaju 20,6% od ukupnog broja zaposlenih u tom županiji a njihovi prihodi iznose 37% od ukupnih prihoda županiji.

 Najbolje cifre pokazuje Zapadno-hercegovačke županije, kojoj u trgovinu, kao najzastupljeniju granu privrede ove županije, spada 42,4% poduzeća, koja zapošljavaju 44% od ukupnog broja zaposlenih i daju 60% od ukupnih prihoda županije.
Od ovog prosjeka odskače Herceg-Bosanska županija koji najviše prihoda (43,2%) i najviše zaposlenih (26,8%) ima u prerađivačkoj industriji.

Ako uporedimo svih 19 općina ove tri županije, vidimo da je ukupan broj zaposlenih u svim granama privrede zastupljenim u ovim županijama, kao i prihod, ubjedljivo najveći u Mostaru a najmanji u Glamoču. Najveća dobit po zaposlenom, kao i prihod, je u općini Posušje. 

Bisnode ocjena bonitetne izvrsnosti, kao ocjene likvidnosti i uspješnosti poduzeća nije samo ocjena rada firme u proteklom periodu već i njena projekcija - i kao takva značajna je kao osnova po kojoj se prepozna kvalitetan poslovni partner u međunarodnoj poslovnoj okolini.

Struktura bonitetno izvrsnih poduzeća u regiji pokazuje da je prosječno 8,1% svih poduzeća regije bonitetno izvrsnih.Bonitetna kuća Bisnode BH je dio međunarodne grupacije Bisnode AB sa sjedištem u Stockholmu gdje se certificiranje provodi još od 1989. godine i vodeći je ponuđač poslovnih i bonitetnih informacija, kojeg u 18 zemalja Europe kao pouzdanog partnera koriste mala, srednja i velika preduzeća, banke, osiguravajuće kuće i leasing kompanije i nevladine organizacije.

Od 2004. je i globalni strateški partner najstarije američke bonitne kuće Dun & Bradstreet koja posjeduje najveću svjetsku komercijalnu bazu podataka, sa više od 250 milijuna podataka o preduzećima iz 220 država.

Bisnode pomaže u izboru novih ključnih kupaca ili dobavljača, analizira tržište i priprema strategije kao i rješenja koji pravna osoba koriste za pripremu segmentacije tržišta i kupaca, strategiju prodaje, monitoring partnera, definiranje konkurencije i tržišne pozicije.