Akcija MUP-a ZHŽ: Oratect III

...policije MUP-a zaveo je županijsku akciju pojačane kontrole prometa pod nazivom „Oratect III".
Noću s petka na subotu, u vremenu od 23:00 - 05:00 h, više policijskih ophodnji provodilo je akciju na više lokacija na području općina Grude i Posušje, a noću sa subote na nedjelju, u vremenu od 23:00 - 05:00 h, više policijskih ophodnji provodilo je akciju na više lokacija na području općina Ljubuški i Široki Brijeg.
Cilj akcije bio je otkrivanje i sankcioniranje sudionika u prometu koji počine slijedeće prekršaje:


- koji upravljaju vozilom pod utjecajem opojnih droga,
- koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola,
- koji prekoračuju dopuštenu brzinu kretanja vozila,
- koji upravljaju motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje,
- koji upravljaju neregistriranim vozilom ili čine druge prekršaje.
Tijekom akcije po prvi put na području Županije Zapadnohercegovačke vozači motornih vozila testirani su na prisustvo opojnih droga u organizmu, a testiranja su vršena droga-testerima tipa Oratect III koji imaju mogućnost, putem oralne tekućine, detektirati prisustvo šest vrsta droga u organizmu (kokain, opijati, kanabis, metamfetamin, amfetamin i benzodiazepini).


Tijekom akcije kontroliran je ukupno 241 vozač.
Ukupno 21 vozač testiran je testerom Oratect III a jedan nalaz bio je pozitivan - u subotu u 3:30 h, u Grudama je testiran vozač motornog vozila VW Jetta, HR registarskih oznaka. Kod vozača A. M. (21) iz Šibenika nalaz je bio pozitivan nakon čega je isti odveden u Dom zdravlja Grude gdje mu je uzet uzorak krvi kojeg ćemo poslati na analizu.


Alkotestiran je ukupno 131 vozač - kod 29 vozača nalaz je bio pozitivan, a od 29 alkoholiziranih vozača jedan je bio maloljetan - svi su isključeni iz prometa i istima su uručeni prekršajni nalozi.
Po svim osnovama iz prometa je isključeno ukupno 34 vozača.
Evidentirano je ukupno 47 prekršaja - 45 vozača sankcionirano je putem prekršajnih naloga a protiv dvojice vozača podnijet ćemo zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka na nadležnom Sudu.

mup zhž