Znate li s koliko godina smo najpametniji?

Vidi originalni članak

Naime, stručnjaci tvrde da broj neurona ne utječe na kvocijent inteligencije (IQ), ali utječe to u kakvom su stanju neuroni. Neuroni su omotani mijelinskom ovojnicom koja ima sposobnost električne provodljivosti. Mijelinska ovojnica pomaže ubrzavanju prijenosa živčanih podražaja zbog čega možemo brže procesuirati i reagirati na informacije iz okoline.
Nakon 40. godine, mijelinska ovojnica počinje slabjeti i s godinama se istroši zbog čega reagiramo i razmišljamo sporije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netom prije nego uđemo u četrdesete, naša moždana aktivnost doživi svoj vrhunac. Znanstvenike sa Sveučilišta u Kaliforniji zanimalo je s koliko godina smo najpametniji te su osmislili jednostavan test kako bi to otkrili - test pucketanja prstima.

Skupili su grupu ispitanika u dobi od 23 do 80 godina i rekli im da pucketaju prstima što brže mogu. Usporedili su broj pucketanja unutar 10 sekundi i pronašli tko je bio najbrži. Teorija je jednostavna - kod ispitanika koji su reagirali najbrže mozak je brže procesuirao impulse.

Istraživači su prema dobivenim rezultatima sastavili dijagram moždane aktivnosti i otkrili da ona svoj vrhunac doseže kada imamo 39 godina, odnosno da smo s 39 najpametniji.

'Mijelinska ovojnica počinje slabjeti oko 30. godine, ali kada navršimo 39 godina naše tijelo je sposobno obnoviti je', ističe George Bartzokis, profesor na Sveučilištu u Kaliforniji. Nakon 39. godine mijelinska ovojnica sve se sporije obnavlja, odnosno počinje propadati zbog čega počinjemo sve sporije i teže procesuirati informacije.

Izvor: zadovoljna.hr

Vezani članci