Zauvijek recite zbogom debljanju

Vidi originalni članak
Kao ni suvremena, teška i obilna ishrana. Ni boravak u zatvorenim, pretjerano zagrijanim prostorijama. Znanstvenici su došli do spoznaje da vitkoj liniji, uz sve navedeno, jako škodi i umjetno svjetlo u kasnim satima. Ukratko: što ranije pogasite svjetla i odete na spavanje, bit ćete vitkiji. Evo i zašto.

Sve do nedavno ljudi su puno ranije odlazili na spavanje i ranije su se dizali. Njihov bioritam diktiralo je Sunce, odnosno utjecaj dnevne svjetlosti na hormon melatonin. Kad nastupi noć i s njom dođe mrak, organizam počne lučiti melatonin, koji šalje poruku tijelu da je vrijeme za spavanje. Međutim, kada smo do kasno u noć okruženi svjetlošću, lučenje melatonina se može poremetiti. To donosi ne samo probleme sa spavanjem, nego i s debljanjem. Kako?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se da tijelo ne prima hranu na isti način u različito vrijeme: ono što bi nam prijalo u vrijeme ručka neće nam odgovoarati navečer pa umjesto da se probavi i iskoristi kao energija, završit će u naslagama sala. Dakle, ima puno istine u onom savjetu da treba doručkovati kao kralj, a večerati kao prosjak. Ali to nije sve - trebalo bi i (puno) ranije otići na počinak.

Stručnjaci su došli do zaključka da proizvodnja melatonina itekako utječe na samo na apetit nego i na debljanje. Miševi kojima je odstranjena pinealna žlijezda (u kojoj je stvara melatonin) znatno su se udebljali u odnosu na druge, a prekomjerno teške životinje kojima su dane dodatne doze melatonina izgubile su na težini, a smanjile su im se čak i opasne naslage visceralne masti (koja okružuje unutrašnje organe i može izazvati niz tegoba).

S obzirom da nam je svima manje-više poremećen bioritam i da se melatonin počne izlučivati tek kad smo već legli u krevet (jer smeta mu čak i prigušeno svjetlo iz TV-a ili noćne lampe), trebali bismo naći način da tome doskočimo. Jedan od savjeta je da sat do dva prije odlaska na spavanje što više smanjimo svjetla i počnemo na spavanje odlaziti ranije no inače (u svakom slučaju puno prije ponoći). Drugi je da u ljekarni nabavimo melatonin, uz preporuku da se prije posavjetujemo s liječnikom.

I uz to bi se, svakako, trebalo pridržavati gorespomenute poslovice o rasporedu obroka pa najveće obroke pojesti dok je dnevna svjetlost najjača, a nakon što Sunce zađe jesti "kao ptičica".


TEA SUMIĆ MILETIĆ, Slobodna Dalmacija

Vezani članci