Vitamin C ubija stanice raka? Navodno da, ali samo ako ga uzimate na ovaj način

Vidi originalni članak

Kad se vitamin C uzima oralno, velike količine se izlučuju ili ostaju neiskorištene u organizmu. Kad se vitamin C uzima intravenski, učinak je 100 do 500 puta jači, tvrde stručnjaci.
Ovo bi moglo objasniti činenicu da su mnoga klinička ispitivanja pokazala vezu između uzimanja vitamina C i raka, no većinom su se oslanjala na oralnu primjenu koja nije pokazala dovoljno dobre rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati najnovijeg istraživanja

Znanstvenici sa sveučilišta u Iowi proveli su istraživanje koje je pokazalo kako se potencijal vitamina C u borbi protiv raka ne vidi zbog njegovih antioksidantskih sposobnosti, kako se ranije pretpostavljalo. Naprotiv, vitamin C generira slobodne radikale koji razdvajaju stanice raka, ostavljajući zdrave stanice potpuno neoštećene.
U jednom od prethodnih istraivanja, isti znanstvenici su otkrili da visoke doze vitamina C selektivno ubijaju stanice raka u laboratorijskim pokusima s miševima i to samo onda kada se vitamin unese intravenski.

Kako točno funkcionira?

U novom istraživanju, pokušali su otkriti uzrok koji stoji iza ove pojave. Utvrdili su da se u tijelu vitamin C jako brzo razgrađuje, proizvodeći slobodni radikal hidrogen peroksid kao nusproizvod.
Znanstvenici su otkrili i kako zdrave stanice imaju obrambene mehanizme koji im lako dopuštaju da se odupru oksidativnim efektima vodikovog peroksida.
"U ovom radu smo pokazali da su stanice raka mnogo manje učinkovite u uklanjanju vodikovog peroksida od zdravih stanica. Tako su stanice raka sklonije oštećenjima i smrti kada su pod utjecajem visoke razine vodikovog peroksida. Ovo objašnjava kako veoma velika količina vitamina C ne utječe na normalno tkivo, ali može uništiti tumorske stanice", rekao je glavni istraživač Garry Buettner.

zena.net.hr

Vezani članci