Vino protiv glavobolje

Vidi originalni članak

Eksperimenti s genetskim modifikacijama hrane već su odavno iz laboratorija ušli u prehrambenu industriju, a znanost je nedavno odlučila i stati na kraj ubijanju životinja, laboratorijskim uzgojem mesa iz matičnih stanica, pa su gosti u jednoj britanskoj TV emisiji već bili u prilici kušati hamburgere izrađene na taj način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ako ste mislili da će se znanstvenici zaustaviti na takvim stvarima, prevarili ste se, jer ekipa Sveučilišta Illinois svoje eksperimante proširuje i na izradu alkoholnih pića.

Oni su naime ovih dana u publikaciji Applied and Environmental Microbiology, objavili znanstveni rad u kojem opisuju razvoj novih vrsta vina koja neće ljude samo riješiti glavobolja, već će im i poboljšati zdravlje.

U znanstvenom radu se objašnjava da se alkoholna pića temelje na fermentaciji, a njihova su izrađena uz pomoć specijalnog soja kvasca čiji genetički profil uključuje multiplicirane kopije gena.

Tijekom serije laboratorijskih testova, znanstvenici su otkrili da genetičkoj modifikaciji kvasca koji se koristi u prehrambenoj industriji, može koristiti enzim pod nazivom RNA-vođena Cas9 nukleaza.

Ono što je najvažnije kod tog enzima je u tome da on može pomoći u izradi novih sojeva kvasca, koji će pri korištenju u procesu fermentacije vina, dovesti do potpuno novih i vrlo zdravih pića koja vam nikada neće donijeti glavobolju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vino sadrži vrlo zdravu komponentu, antioksidans resveratrol. S modificiranim kvascem, možemo povećati količinu resveratrola u vinu za 10 i više puta", objašnjava profesor mikrobiološke genomike Yong-Su Jin.

Osim za korištenje u fermentaciji vina, znanstvenici vjeruju da će novi kvasac omogućiti pojavu zdravijih prehrambenih namirnica u kojima se koristi fermentacija, poput sira, a istom tehnikom resveratrol se može dodati i u pivo.

Ono što znanstvenici ne govore je koliko genetski inženjering utječe na sami ukus vina, pa bismo im savjetovali da se posavjetuju s nekim somelierom prije nego što svoje GMO vino dovedu na tržište.

Izvor: College of Aces

Vezani članci