U Hercegovini jedno oboljelo od HIV-a, šestero se liječi od virusa herpesa zostera

Vidi originalni članak
...bolestima u ovom entitetu koje je objavio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. Jedna osoba je od ovog virusa oboljela u HN županiji, tri u Sarajevu, te po jedna u Tuzlanskoj i ZD županiji. Inače, prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, broj oboljelih od zaraznih bolesti u Federaciji BiH raste.

Epidemija morbila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u razdoblju od 1. do 30. lipnja 2014. godine prijavljeno je 1960 osoba oboljelih od zaraznih i parazitskih bolesti, dok je u istom razdoblju prošle godine prijavljeno 1490 oboljelih. U lipnju je zabilježeno najviše oboljelih od morbila (ospica) čak 573 osoba, a bolest je registrirana u pet županija Unsko-sanskoj, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskoj, Sarajevskoj i Hercegovačko-neretvanskoj. Usporedbe radi, u prošloj godini u lipnju nije zabilježena niti jedna osoba oboljela od morbila.

U FBiH enterokolitis zauzima drugo mjesto na listi vodećih zaraznih oboljenja. Uzroci enterokolitisa, koji je registriran kod 436 osoba, mogu biti i bakterije i virusi.

Simptomi gastrointestinalnog trakta uglavnom kratko traju bez težih posljedica. Bolest se javlja tijekom cijele godine, ali tijekom ljeta je uobičajeno češća pojava - podaci su FZJZ.

Bruceloza u USŽ

Najveći broj oboljelih od ove bolesti zabilježen je u ZD županiji, i to njih 170, dok je primjerice u ZH županiji registriran samo jedan oboljeli. U HN županiji ih je registrirano pet, u HBŽ-u dva, a u Posavini svega tri slučaja. Zanimljivo je spomenuti i kako je u prošlom mjesecu čak 16 osoba u Federaciji BiH oboljelo od bruceloze, u USŽ-u ih je oboljelo devet, u TŽ tri, a u ZDŽ četiri osobe. U odnosu na lipanj prošle godine povećan je i broj oboljelih od herpesa zostera, i to u svim županijama. Tako je najveći broj registriranih slučajeva registriran u Sarajevu, i to 42, u HNŽ-u je registrirano šest slučajeva, a u ZHŽ-u dva slučaja. Također, veliki je broj oboljelih od vodenih kozica gdje su zabilježena 420 slučaja, potom svraba 107 i streptokokne angine 75.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u pitanju stanje u HNŽ prema mjesečnom biltenu Federalnog zavoda za javno zdravstvo, registrirana su 92 slučaja zaraznih i parazitskih bolesti, od čega je najveći broj obolio od vodenih kozica, njih 50. Također, zabilježeno je deset slučajeva oboljenja od svraba, narodski rečeno - šuge, devet slučajeva oboljenja od ospica, te šest od herpesa zostera. Registrirana su oboljenja poput šarlaha, salmonele, mononukleoze, crvenog vjetra.

Kako bi se spriječilo oboljenje, ali i širenje zaraznih bolesti, potrebno je voditi računa o osobnoj i općoj higijeni i ispravnosti vode za piće. Također, potrebno je pranje voća i povrća koje se konzumira, ali i propisna obrada i čuvanje namirnica.

Večernji List

Vezani članci