Štetne i odvratne sastojke u hrani jedete svaki dan, a niste toga ni svjesni

Vidi originalni članak
kuhanja, piše Mirror.

Dabrova analna žlijezda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo ono što zvuči najgore. Dabrovi koriste iscjedak analne žlijezde kako bi označili teritorij ili privukli partnere, a ljudi ga koriste kao pojačivač okusa u slatkišima. Ne morate se truditi, nećete ga naći u popisu sastojaka - dopušteno je navesti ga samo kao "prirodni pojačivač okusa".

Kosa

Jedna od aminokiselina koja gradi vlasi ljudske kose sastojak je i peciva, gotove pizze i ostalih pekarskih proizvoda. Služi za produljenje svježine proizvoda na bazi tijesta, a proizvodi se i od dlaka svinje i pačjih pera. U EU je ta praksa zabranjena, no u SAD-u se još uvijek koristi.

Antifriz

Propilenglikol ulijevate u motor svoga automobila tijekom zime kako biste spriječili smrzavanje, no on je sasvim dobar kao zgušnjavač i pojačivač okusa u mliječnim desertima i pekarskim proizvodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukci

Posebna vrsta kukca zvana Cochinea koristi se kao prirodna crvena boja, pogotovo za dodavanje bombonima i ostalim slatkišima. Kukci se skupljaju s kaktusa, suše i melju. Označeni su kao E120.

Drvo

"Hranjiva vlakna" na popisu sastojaka dobivaju se od drva ili pamuka. Pomažu u upijanju masti pakiranih proizvoda na bazi tijesta kao što su kruh ili tortilje.

TBHQ

Iza ove kratice krije se tert-butil-hidrokinon, učinkovit konzervans masnih poslastica kao što su krekeri, rezanci i smrznuti proizvodi od ribe, a može se naći u biodizelu.

Vosak

Njime se poliraju automobili i slatkiši.

Karnauba vosak radi se od brazilske palme i daje sjaj gumenim bombonima, preljevu za krafne i sjajilu za cipele.

Umjetno karamel-bojilo

Za sve što treba smeđu boju, bilo to gazirano piće, muffin ili mesna prerađevina, tu je E510 ili umjetna karamela. Kancerogeno je.

Vezani članci