Srušen mit o hrani s kojim su nas godinama plašili

Vidi originalni članak
Nedavna analiza 45 studija u koju je bilo uključeno preko 600 tisuća ispitanika preispitala je ovu pretpostavku i srušila mit o zasićenim mastima. Analiza je potvrdila kako je način na koji hrana utječe na naše zdravlje kompliciran i višeznačan. "Moramo se fokusirati na hranu, a ne hranjive tvari", rekao je jedan od autora studije, Dariush Mozaffarian s odjela epidemiologije na Harvardu.

Kao jedan od primjera tog problema navodi se neopravdan fokus na kolesterol i njegovu navodnu povezanost s kardiovaskularnim bolestima. U zadnje vrijeme stručnjaci otkrivaju kako razine kolesterola ipak ne utječu jako na naše šanse za obolijevanje od bolesti srca i postoje brojne studije koje to dokazuju.Ideja kako će smanjenje zasićenih masti smanjiti i loš kolesterol počivala je na klimavim idejama. Upravo je to potvrdila ova nova studija, piše IO9.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati su pokazali kako zasićene masne kiseline nisu povezane s bolestima koronarnog sustava, a unos mononezasićenih masnih kiselina te omega-3 i omega-6 polinezasićenih masnih kiselina nije povezan s rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Dokazali su kako su za naš organizam najopasnije trans-masti.

Ovo otkriće ne znači da sada možete pohrliti mesu i hamburgerima. Bitno je da pazite na kvalitetu hrane koju konzumirate. Uz dovoljno kretanja, pravilnu prehranu, izbjegavanja cigareta i neaktivnog načina života, osigurat ćete za sebe bolji i zdraviji život.

index.hr

Vezani članci