Smanjite ili spriječite bolove u leđima

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Kao jedna od najčešćih tegoba koja je dobrim dijelom posljedica suvremenog ubrzanog, stresnog načina života u kojem se rijetko prakticira vježbanje, tjelesna aktivnost, ali svi zato sjede dugo i nepravilno za računalom, javljaju se bolovi u leđima. Za neke je to tegoba zbog koje moraju potražiti pomoć liječnika ili se ako je riječ o manje izraženoj boljki, obraćaju fizioterapeutu kako bi pravilnim vježbanjem, redovitom tjelesnom aktivnošću, te promjenom načina sjedenja, držanja, pa često i položaja spavanja, pridonijeli zdravoj kralješnici. O tome kako smanjiti ili spriječiti bolove u leđima, s kojima se gotovo svatko barem jedanput susreo, za portal Žena.hr govori Višnja Faber, viši fizioterapeut, vlasnica fizikalne terapije Vertebra Forma.

Najčešći uzroci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nažalost, bolovi u leđima su bolest današnjice i sve su češći bez obzira na dob. Sve više populacije i mlađe životne dobi žali se na bolove, posebno u torakalnom (grudnom) dijelu kralješnice. Bolna leđa su tegoba, koja je posljedica načina života, tempa i stresa, s kojim se svakodnevno susrećemo. Položaj pred računalom, dugotrajno sjedenje na radnim mjestima, koje se proteže još iz školskih klupa, ubrzava deformiranje naših kralješnica, uzrokuje loše držanje i slabost muskulature. Samo pravilnim vježbanjem koje se provodi pod nadzorom fizioterapeuta, možemo otkloniti probleme deformacija, odnosno zaustaviti proces i ojačati mišiće, kako bi naša kralješnica bila što stabilnija, a time i bolovi manji, ili ih uopće ne bi bilo", ističe Višnja Faber.

Masažom protiv bolova

Našu sugovornicu pitamo koji se tretmani preporučuju kod bolova u leđima, te koliko su učinkovite masaže za uklanjanje tih tegoba ? „Osim vježbanja, vrlo su bitne i medicinske masaže kojima se opušta i prokrvljuje muskulatura, te se stvara osjećaj ugode i smanjuju se bolovi.Vježbati treba svakodnevno a masažu je potrebno uključiti bar jedanput tjedno. Masaže potiču cirkulaciju, i zajedno s vježbama su najvažnija preventiva, jer mogu spriječiti deformacije kralješnice, nakupljanje miogeloza i poboljšati cirkulaciju uz svakodnevno kretanje i duge šetnje prirodom. Ako bol u leđima perzistira, potrebno je krenuti i sa drugim oblicima fizikalne terapije, poput magneto terapije, elektro terapije, lasera ili ultrazvuka", objašnjava V.Faber.

Elektroterapija je procedura u kojoj se električna struja koristi u svrhu liječenja bolnih stanja. Ona smanjuje bol, uklanja otok i smiruje upalne procese. Laserska terapija je namijenjena za anti-upalne, regenerativne bio-stimulirajuće i analgetske tretmane.Terapija laserom stimulira sintezu kolagena ubrzavajući tako cijeljenje rana, ublažava bol (djeluje analgetski), smanjuje oteklinu, ima toplinsko djelovanje i povoljno djeluje na imunološki sustav. Kod magnetoterapije niskofrekventni magnetni valovi okupljaju se na oštećenim stanicama u organizmu i na taj način ih iscjeljuju, ubrzavajući cirkulaciju, metabolizam, a time i bržu izmjenu tvari. Primjenjuje se i u reumatologiji, te uspješno koristi među ostalim i kod svih deformiteta kralješnice, doznajemo u fizikalnoj terapiji Vertebra Forma.

Aktivnost je najbolja prevencija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci upozoravaju kako se najviše tegoba vezanih uz kralješnicu javlja upravo zbog nedovoljne tjelesne aktivnosti, za koju bi svatko ipak trebao i mogao naći vremena u natrpanom dnevnom ritmu punom stresa i nezdravih navika. Trebalo bi svakodnevno izvoditi vježbe za leđa i trbušne mišiće, te paziti na pravilno držanje tijela, i kad hodamo, i kad sjedimo, pri čemu leđa moraju biti ravna, glava uspravna. Kod nošenja i podizanja tereta posebice treba paziti na ispravno držanje.

(M.G.) zena.hr

Vezani članci