Sjeme bundeve čuva prostatu

Vidi originalni članak
Prema američkom National Institutes of Health, od 2011. godine tri su se istraživanja fokusirala na istraživanje djelovanja sjemenki bundeve kada su u pitanju problemi s prostatom i sva tri su bila usmjerena na učinke koje sjemenke bundeve imaju kod benigne hiperplazije prostate (BHP), poremećaja povećanja prostate, od kojeg obolijeva većina muškaraca u starijoj životnoj dobi.

U dva različita rada objavljena 2006. godine u ''Urologia internationalis'' i ''Journal of Medicinal Food'', Dr. Yuh-Shyan Tsai i M. Gossell-Williams, primijetili su kako je davanje ulja bučinih sjemenki štakorima kod kojih je kemijski ili hormonalno inducirana hiperplazija prostate, značajno smanjilo promatranu veličinu prostate u štakora.
Prema izdanju "Nutrition Research and Practice", iz 2009. godine, Dr. Heeok Hong proveo je istraživanje u kojem su muškarci 12 mjeseci uzimali sjemenke bundeve, i nakon tih 12 mjeseci, imali su smanjene vrijednosti na međunarodnoj ljestvici simptoma hiperplazije prostate koji pokazuje indikacije svih simptoma problema s prostatom. Što je niža bila vrijednost, simptomi su bili manji. Iako se obujam prostate nije značajno smanjio, ulje iz sjemenki bundeve poboljšalo je opće stanje organizma i povećalo protok urina kod pacijenata.

Dr. Yuh-Shyan Tsai i M. Gossell-Williams smatraju kako ulje sjemenki bundeve djeluje na regulaciju BHP, blokirajući enzim 5-alfa reduktazu. Ovaj enzim pretvara testosteron u prostati u dihidrotestosteron (DHT) i iako je to normalan proces potreban za reprodukciju kod muškaraca, pretjerana količina DHT- a može inducirati rast stanica raka prostate. Također previše dihidrotestosterona može dovesti do benigne hiperplazije prostate.

Iako je BHP drugačiji tip bolesti od raka prostate, neki procesi u organizmu djeluju na regulaciju oba poremećaja. Prema izdanju ‘'Prostate'' iz 2007. godine, dr. Teri Wadsworth prikazuje kako previše DHT-a također ima veliku ulogu kod rasta i razvoja raka prostate. Još je potrebno provesti neka istraživanja, no prema za sada dostupnim informacijama, ulje sjemenki bundeve može imati određene učinke i u borbi protiv raka prostate. U slučaju karcinoma prostate, nemojte koristiti sjemenke bundeve na svoju ruku, radije se prije konzultirajte s vašim liječnikom.

Vezani članci