Senzacionalno: Uskoro ćemo oživljavati mrtve i dan nakon smrti

Vidi originalni članak
... rekao je nedavno dr. Sam Parnia, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za oživljavanje.

Voditelj istraživanja procesa oživljavanja iz Stony Brook University School of Medicine u New Yorku ponovio je u razgovoru za njemački Spiegel svoje uvjerenje koje je predstavio u novoj knjizi 'Erasing Death', da bi liječnici mogli spasiti mnoge ljude kada bi samo bolje primijenili postojeće znanje o zastoju srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već danas, tvrdi Parnia, možemo oživjeti ljude jedan, možda i dva sata, a ponekad i duže, nakon što srce prestane kucati. U budućnosti, uz pomoć određenih lijekova, proces odumiranja stanica u mozgu i drugim organima moći će se još više usporiti pa je moguće da će liječnici kroz 20-ak godina umrle moći oživjeti 12 ili čak 24 sata nakon smrti.

'Možete to zvati i uskrsnućem ako želite. No ja to zovem znanošću oživljavanja', rekao je.

Parnia smatra da bi i James Gandolfini, glavni glumac u serijalu Sopranos koji je prošli mjesec umro u Rimu, možda preživio da je srčani udar kojim slučajem doživio u New Yorku.

'Mi bismo ga ohladili i napumpali kisik u tkiva što sprječava odumiranje', rekao je pojasnivši da bi u stanju kliničke smrti glumac dobio dovoljno vremena da kardiolozi riješe problem - da nađu ugrušak, uklone ga, ugrade mu premosnicu i pokrenu srce.

Prema Parniji jedini ljudi koje je nemoguće oživjeti su oni koji boluju od teških neizlječivih bolesti, a srčani udar, baš kao i gubitak velikih količina krvi, danas se mogu izliječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovako smjele tvrdnje ima i prilično jake argumente. Prosječna uspješnost oživljavanja oboljelih od zastoja srca u SAD-u je 18 posto, a u Velikoj Britaniji 16 posto. No u bolnici u kojoj on radi ta je statistika značajno bolja - u jednom trenutku dosegnula je čak 38 posto.

Voditelj istraživanja intenzivne skrbi u intervjuu je dao i savjet što učiniti kada osoba doživi srčani udar: prvo treba nazvati 112, a potom pacijenta pokriti vrećicama smrznutog povrća kako bi se zaštitio mozak dok ne stigne hitna pomoć.

Tportal

Vezani članci