Roditelji obratite pažnju na pranje zubi vašeg dijeteta

Vidi originalni članak
Upravo je zbog ovog alarmantnog podatka Hrvatska komora dentalne medicine, predvođena dr. Miroslavom Sikorom, pokrenula inicijativu za vraćanjem obveznoga pranja zuba u vrtiće, a nju su nedavno deklarativno podržali i ministri obrazovanja i zdravlja.

Mališani u vrtićima nakon doručka i ručka ne peru zube, a glavni razlozi za to su nepostojanje dovoljno mjesta (ormarića) gdje bi se čuvale četkice te manjak teta koje bi ih u tome nadgledale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kojagod da je isprika za nepranje zuba u vrtiću - loša je. Dijete doista mora imati svoj maleni ormarić za četkicu i čašu, ali to je, koliko smo izračunali za naših 2.300 mališana u osječkim vrtićima, izdatak od oko 60 tisuća kuna, veli nam Sikora. U Osijeku je ovaj projekt dobio gradonačelnikovu potporu.

Kakva je situacija u našim vrtićima upitali smo ravnateljicu Dječjih vrtića Pula Marizu Kovačević.

- U Dječjim vrtićima Pula osamdesetih godina bilo je organizirano pranje zuba djece... no, osim pozitivnih učinaka uočeni su i neki osjetljivi aspekti oko pravilne higijenske manipulacije velikim brojem dječjih četkica i čaša. Zbog nemogućnosti potpunog uvida u epidemiološku sliku zdravlja djece te osjetljivosti te problematike, a uz konzultaciju s pedijatrima, stomatolozima i nadležnim službama iz Zavoda za javno zdravstvo djeca danas zube peru u roditeljskom domu, ali ne više u vrtićima, veli Kovačević.
Danas, veli ravnateljica, u vrtićima zdravstvene voditeljice i odgajateljice intenzivno provode zdravstveni odgoj koji obuhvaća i skrb o zdravlju zubi.

Vezani članci