Redovita tjelesna aktivnost donosi tolike dobrobiti

Vidi originalni članak
Stoga ti donosimo kratki uvid u to kako je pomoću tjelesne aktivnosti moguće kontrolirati i sniziti razinu šećera u krvi i zašto je to važno za mršavljenje.
U nastavku pročitaj odlomak iz knjige "Život bez šećera", u izdanju Mozaik knjige.

Ugljikohidrati su gorivo za tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organi kao što su mozak, poprečnoprugasti mišići, srce i jetra oslanjaju se na ugljikohidrate kao izvor energije, kad im je potrebna. Kad je razina šećera u krvi visoka - primjerice, nakon obroka krcatog ugljikohidratima - inzulin u tijelu organima signalizira apsorbirati glukozu i pohraniti je u obliku glikogena. Poprečnoprugasti mišići pohranjuju oko 80 posto glikogena u tijelu jer mišići čine velik dio tjelesne mase. Jetra zapravo, proporcionalno gledano, sadržava više glikogena nego mišić, ali je kao organ znatno manja pa količina glikogena nije velika. Mozak i srce pohranjuju manje količine glikogena. Dok se vaši mišići stežu tijekom tjelesne aktivnosti, koriste glikogen kao gorivo. Kad se glikogen pohranjen u mišićima potroši, mišići se počnu umarati.

Tjelesna aktivnost je bilo koji oblik kretanja


Vaši mišići nakon tjelesne aktivnosti odmah počnu primati više glukoze i pretvarati je u glikogen kako bi nadomjestili onaj potrošen tijekom tjelesne aktivnosti. Zanimljivo je i da što više vježbate, to vaši mišići postaju osjetljiviji na inzulin i to više glikogena mogu pohraniti. Dakle, ako se redovito bavite sportom ili vježbate, sposobnost pohranjivanja glikogena se pojačava, što vašim mišićima daje više energije i izdržljivosti. Zato je kondicijski trening toliko važan u sportu. Taj neprekidni ciklus proizvodnje i trošenja glikogena u vašim mišićima čini tjelesnu aktivnost toliko važnim čimbenikom u kontroli razine šećera u krvi.

Oslobodi se šećera u četiri tjedna

Aktivnost vašemu tijelu pomaže pohraniti ugljikohidrate i koristiti glukozu na zdrav način. Male promjene, veliki rezultati Čak i ako si na lijenom kraju spektra, možeš ostvariti trenutno poboljšanje - bez odlaska u teretanu ili vježbanja na pokretnoj traci kod kuće - jednostavnim pojačavanjem svakodnevne tjelesne aktivnosti. Prema definiciji, tjelesna aktivnost je bilo koji oblik kretanja i točka. Da bi pojačala svoju tjelesnu aktivnost, moraš samo započeti s promjenama poput korištenja stepenica umjesto dizala. Ako automobilom odlaziš u trgovački centar, parkiraj dalje od ulaza kako bi malo hodala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shutterstock

Znanstvena istraživanja pokazala su da već i kratke stanke od sjedilačkih aktivnosti mogu poboljšati metabolizam glukoze i sniziti razinu šećera u krvi. Dovoljno je nešto jednostavno poput ustajanja i stajanja ili hodanja samo nekoliko minuta. Uzimanje stanki od sjedilačkih aktivnosti potaknut će mršavljenje, spriječiti debljanje i čak smanjiti rizik od dijabetesa. Liječnici koji liječe oboljele od dijabetesa i metaboličkog sindroma sada rutinski preporučuju pojačavanje dnevne tjelesne aktivnosti. Dijabetičari koji češće uzimaju stanke od sjedilačkih aktivnosti opažaju zdravstvene dobrobiti uključujući uži struk, nižu razinu triglicerida i nižu razinu glukoze u krvi nakon obroka. Vrlo je lako pojačati tjelesnu aktivnost, a to će ti se nastojanje gotovo odmah isplatiti u vidu zdravstvenih dobrobiti. Provjeri imaš li i ti neki od faktora rizika metaboličkog sindroma

Osam lakih načina da svakoga dana pojačaš kretanje Koristi stepenice umjesto dizala Priđi koleginu radnom stolu umjesto da mu pošaljete e-mail Parkiraj ulicu dalje

Ako moraš nešto obaviti nedaleko od doma, pođi pješice umjesto da se automobilom voziš od mjesta do mjesta. Između poslova uzmi 5 minuta za protezanje

Izađi iz autobusa postaju prije U uredu izvodi jednostavne vježbe (čučnjeve uz stolac, sklekove uza zid ili radni stol, vježbu za tricepse na stolcu).

Pronađi načine da povećaš broj koraka umjesto da istodobno obavljaš više zadataka kako bi ga smanjila

zdravakrava.hr

Vezani članci