Prirodni lijekovi protiv upornog kašlja

Vidi originalni članak
Nabavite posudu koja će tijekom cijelog dana osigurati vlagu u svim prostorijama u kojima boravite. Ove posude zahtijevaju posebnu higijenu, kako se s unutrašnje strane ne bi razmnožili mikrobi, koji mogu uzrokovati više štete nego koristi.
Da biste preduhitrili pojavu kašlja, možete isprobati još neke preporuke i savjete stručnjaka.

Mlijeko

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe kojima mlijeko povećava stvaranje sluzi za iskašljavanje trebale bi ograničiti njegovu konzumaciju. S druge strane, toplo mlijeko s medom nekima pomaže da se tijekom prehlade bolje iskašljaju i oni ne moraju izbaciti ovu namirnicu iz konzumacije.

Oblog

Kod suhog nadražajnog kašlja pomaže kada se grudi istrljaju mašću (guščjom, svinjskom, maslinovim uljem) i prekriju platnenom maramicom ili pamučnom pelenom. Pomaže i termofor s toplom vodom ili električni jastučić.

Tekućina

Pijte dosta tekućine, jer ona pomaže da lijekovi za iskašljavanje bolje djeluju, kao i oni koji se uzimaju protiv povišene temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijekovi

Ako uzimate preparate za iskašljavanje, posljednju dozu uzmite najkasnije dva sata prije spavanja. U suprotnom će napadaji kašlja noću znatno poremetiti spavanje.

Kombinacija

Ne koristite istovremeno lijekove koji služe za poticanje i ubrzanje uklanjanja bronhijalne sluzi iz dišnih puteva - ekspektoranse, i lijekove koji suprimiraju suhi bolni kašalj - antitusike.

Čaj

Preporučuju se biljne mješavine koje sadrže trputac, majčinu dušicu, timijan, lipu, sladić, slijez i slično. Od ovih biljaka se, u kombinaciji s medom ili vitaminom C, često pripremaju i sirupi. Sirup od trputca ili islandskog lišaja jest, recimo, dobar za suhi kašalj, a ekstrakt bršljana razrjeđuje i pospješuje izbacivanje sluzi. U kućnoj radinosti možete pripremiti učinkovit preparat protiv kašlja ako nasjeckate luk, prelijete medom i na žličicu pijete dobivenu tekućinu.

Higijena

Ne kašljite i ne kišite u dlan, nego u nadlakticu, ako nemate uz sebe pripremljenu papirnatu maramicu. Virusi i bakterije s dlana, čim uhvatite bravu ili telefonsku slušalicu, nastavljaju se dalje širiti. Neophodna je dobra higijena ruku, a od značajne pomoći mogu biti i antibakterijski gelovi ili vlažne maramice.

Autor: PortalOko.hr

Vezani članci