Pogledajte spisak začina koji čuvaju srce i tope salo!

Vidi originalni članak

Ova studija pokazuje i da su začini dobri za naše srce. Oni koji u svoj obrok stave dvije žlice začina kao što su origano, crni biber, bijeli luk, ruzmarin, ljuta papričica i cimet imaju čak do 30 posto manje masti u organizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Crni biber

Koliko god da zvuči prosto, crni biber zaista jeste vrlo zdrav začin. Ubrzava metabolizam, osjećaj sitosti traje duže i prirodno topi masti! Možete ga staviti u meso, salate ili zabiberite svoju omiljenu čorbu.

2. Čili začin i kajenski biber

Ovi ljuti začini potiču znojenje, pa su dobri borci protiv masti. Ono što je odlično kod njih jeste to što održavaju dobar nivo inzulina u krvi nakon obroka. Probajte da pospete začin po kuhanim jajima ili po domaćem čipsu od kelja.

3. Sjeme chia

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna supena kašika chie sadrži vlakana kao ovsena kaša. U njoj se nalazi i kalcij i omega 3 kiseline, dobre za naše srce. Dobar je izvor gvožđa, koji često fali ženskom organizmu. Probajte da dodate u salatu i supu ili da upotpunite puding.

4. Cimet

Ovaj antioksidans održava dobru ravnotežu šećera u krvi, razgrađuje masti i smanjuje apetit. Sipajte ga u kavu ili dodajte u voćnu salatu.

5. Morska trava

Ne djeluje veoma privlačno, ali je vrlo bogata mineralima. U sebi ima dosta kalcija i niskokalorična je. Prirodno je slana. Probajte da je stavite u salatu.

6. Sjeme lana

Sjeme lana bogato je gvožđem, omega-3 kiselinama. Istraživanje pokazuje da je najbolje jesti ih same. Pozitivno utiče na raspoloženje i hidrira vašu kožu. Probajte da dodate laneno sjeme u kruh, piletinu ili šejk od banane.

Izvor: stvarukusa/ cafe.ba

Vezani članci