PIJETE TABLETE BEZ VODE? To može biti itekako opasno

Vidi originalni članak

Gutanje tableta lakše je uz čašu vode, no takva konzumacija i puno je bezazlenija, navodi thehealthy.com. Naime, ukoliko se uzima bez vode, moguće je da će tableta zapeti u jednjaku, a to onda može izazvati ozbiljne komplikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijekovi koji zapnu u jednjaku izazvat će upale i iritacije te mogu rezultirati simptomima kakvi su žgaravica, bolovi u prsima te krvarenje, kazala je dr. Jennifer Caudle.

No, budući da jednjak nema živce koji upozoravaju na bol i zbog toga što se simptomi ne moraju pojaviti odmah, teško ćete uočiti je li tableta zapela ili nije.

S vremenom, tableta se može razgraditi te takva nagrizati osjetljivo tkivo jednjaka zbog čega se može javiti i dehidracija.

Nuspojave lijekova: od blagih simptoma do težih posljedica

Istraživanje objavljeno u Turkish Journal of Gastroenterology utvrdilo je kako svaki lijek može izazvati čir na jednjaku, no dr. Caudle navodi kako neki lijekovi mogu izazvati više štete od drugih. U tu skupinu spadaju lijekovi za osteoporozu, antibiotici te lijekovi protiv bolova koji su dostupni bez recepta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi izbjegli opasne komplikacije prilikom gutanja tablete, najbolje je lijekove popiti s 200 ml vode, a dr. Caudle navodi kako je tablete bolje uzimati u sjedećem ili stojećem položaju nego ležećem.

Tablete je pametno uzeti 15 minuta prije odlaska u krevet kako bi joj dali dovoljno vremena da se spusti jednjakom, kazala je.

U konačnici, liječnica zaključuje kako neće svaka tableta koju popijete zapeti u jednjaku, no rizik je svakako veći ako pijete tabletu bez čaše vode./HMS/

Vezani članci