Ova će vam hrana smanjiti apetit

Vidi originalni članak

Ječam

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ječam je možda ugljikohidrat, no bez obzira na to što takve namirnice inače pružaju kratkoročnu energiju, ova žitarica smanjuje apetit, šećer u krvi te rizik od dijabetesa. Tajna zašto je ječam bolji od ostalih ugljikohidrata kad je u pitanju sitost je u vlaknima.

Ako jedete kruh od ječma, možete očekivati poboljšanje u metabolizmu te pad šećera u krvi. Ječam se može koristiti u salatama, juhama i varivima umjesto riže ili krumpira.

Crvena paprika

Ako sa sobom nemate uvijek malo ljutog umaka, mogli biste započeti. Crvena paprika pojačava potrošnju kalorija i smanjuje apetit. Taj je učinak jači kod osoba koje nemaju naviku jesti ljutu hranu.

Nemasno meso

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteini su odlični za smanjivanje apetita i dug osjećaj sitosti. Samo deset dekagrama nemasnog mesa može obrok učiniti vrlo zasitnim. Oni koji ne vole meso mogu ga zamijeniti mahunarkama, grahom, lećom, slanutkom, zelenim povrćem poput špinata, brokule i kelja.

Bademi

Kad ste gladni između velikih obroka, pojedite šaku sirovih badema i bit će vam lakše. Bademi će vam dati osjećaj sitosti, bez neželjenih kalorija. Izbjegavajte prerađene, posoljene i začinjene bademe.

Losos

Losos ima veliku količinu masnih kiselina omega-3 što daje osjećaj sitosti i smanjuje kolesterol. Hormon leptin koji se pojačano proizvodi zahvaljujući tim zdravim masnim kiselinama potiskuje osjećaj gladi kod ljudi koji već imaju zdravu težinu. Kod osoba s viškom kilograma leptin nema isti učinak. Ako ne volite losos, možete ga zamijeniti tunom, pastrvom i skušom.

Čaj od grčke piskavice

Čak od grčke piskavice (Trigonella foenum-graecum) potisnut će vam osjećaj gladi. Ako imate problem s viškom kilograma, čaj od grčke piskavice dat će vam dodatni osjećaj sitosti jer su vlakna te biljke razgradiva u vodi pa tako pružaju hranjive tvari.

Izvor: tportal.hr

Vezani članci