Nova bolest prijeti zdravlju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Zdravstveni djelatnici kažu da je bakterija koju nazivaju 'superbug' i u kojoj se nalazi enzim NDM-1, u Britaniju došla s osobama koje su boravile u Indiji i Pakistanu radi kozmetičke kirurgije. Iako je u Britaniji zaraženo tek pedesetak ljudi, znanstvenici strahuju da bi se bakterija mogla uvelike proširiti. Radi suzbijanja zaraze, piše BBC, potrebni su novi lijekovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici napominju da NDM-1 može postojati i u drugoj bakteriji, poput E.coli, te ih čini otpornim na najjače grupe antibiotika. Stručnjaci se sada boje da bi NDM-1 mogla prijeći i na druge bakterije koje su otporne na mnoge antibiotike. To bi u konačnici moglo proizvesti opasne infekcije koje bi se ubrzano širile od osobe do osobe i bilo bi ih gotovo nemoguće izliječiti, prenosi dnevnik.hr.

Najmanje je jedna infekcija NDM-1 koju su istraživači analizirali, bila otporna na sve poznate antibiotike. Slične infekcije pojavile su se u SAD-u, Kanadi, Australiji i Nizozemskoj, a međunarodni stručnjaci kažu da bi ona mogla postati ozbiljan globalni problem. Zaustaviti NDM-1 može se ukoliko se brzo pronađu i izoliraju zaraženi pacijenti.

‘Zabilježen je mali broj slučajeva oboljelih u Velikoj Britaniji, ali najveći dio slučajeva povezan je s putovanjem i boravkom u klinikama u Indiji. Strahujemo da bi NDM-1 mogao ući i u druge bakterije koje se još lakše prenose kod pacijenata’, rekao je dr. David Livermore, jedan od istraživača u britanskoj agenciji za zaštitu zdravlja.

Dr. Livermore dodaje kako je prijetnja ozbiljna za globalno javno zdravstvo, budući da postoji malo antibiotika na kojima se radi, a koji bi mogli biti dovoljno učinkoviti protiv NDM-1. Zabrinutost u Velikoj Britaniji postoji od prošle godine. Tada su hospitalizirani prvi pacijenti zaraženi bakterijom u kojoj je bio enzim NDM-1, a infekcija je varirala od blage do trovanja krvi.

Vezani članci