Najgore i najbolje dijete

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prema njemu, svaka dijeta je svojevrsna ulaznica za poremećaje u prehrani. No od svih zala, kako odabrati ono najmanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popis najneučinkovitijih dijeta:

Dijeta s čudotvornim prašcima - ne razvija zdrav odnos prema prehrani, dapače, stare navike su očuvane, a to znači da se ponovno pretjeruje s okusima vanilije, čokolade, jagode.

Mono dijete - baziraju se na namirnicama bogatim kalijem - jabuke, riža, lubenice, grožđe, juhe. Zahvaljujući njima jako brzo gubimo vodu, a ne mast. Sljedećim unosom normalnog obroka, voda se zadržava u tijelu, i to u dvostrukoj količini.

Makrobiotičke dijete - vrlo često dolazi do naglog gubitka težine, anemije, slabi koncentracija, otpornost organizma. Kratko rečeno, organizam ne dobiva dovoljno bjelančevina.
Srednje uspješne dijete:

Atkinsonova dijeta te dijete koje se baziraju na bjelančevinama - jako uspješne za početak kure mršavljenja. Organizam već nakon sedmog dana počinje koristiti masne naslage, stručnim nazivom rečeno - dešava se beta oksidacija. Opasnost - povećani kolesterol, velike šanse od oboljenja gihta te nedostatak vitamina i minerala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijeta krvnih grupa - srednje uspješna dijeta jer se iz prehrane izbacuju pojedine skupine namirnica pa dolazi do gubitka težine. Znanstveno nedokazana i ne uspješna kod svih.

Mjesečeva dijeta - iako ponekad korisna radi oporavka i čišćenja organizma, u načelu se njom ništa ne postiže, već samo povećava mogućnost usporavanja metabolizma i izbacuje suvišna voda.
Uspješne dijete:

Fit for fun dijeta - bazira se na voću, povrću, odvajanju bjelančevina i ugljikohidrata. U načelu se jede sve prirodno, neprerađeno, u malim količinama i pravilnim razmacima. Nedostatak mlijeka i mesa.

Holivudska dijeta - u pravilu se jede sve, samo u manjim količinama. Naglasak je na namirnicama bogatim vodom, vitaminima i mineralima.
Najuspješnija dijeta koja ne želi biti dijeta, nego način prehrane:

Mediteranska dijeta - zdrava, ukusna i zanimljiva. Sadrži puno voća, povrća, ribe, kuhanog mesa, ukusnih začina, maslinovo ulje, sir, neprerađene i zdrave namirnice.

Izvor: cosmopolitan.hr

Vezani članci