Mršavljenje bez napora i puno razmišljanja…

Vidi originalni članak
...plan krajnje jednostavan: postoji svega par namirnica koje se konzumiraju, a sama dijeta se provodi deset dana.
Postoji i produžena varijanta od 14 dana gdje su zabilježeni zaista sjajni rezultati: gubitak od čak 7 kilograma - naravno u ovisnosti od nivoa fizičke aktivnosti.

Osnova dijete
Osnovu čini salata od krastavaca koja se može konzumirati u neograničenim količinama svaki put kada se osjeti glad. Salata je bogata hranjivim tvarima i ne morate brinuti da će vam nešto manjkati u toku desetodnevnog režima. Ostale namirnice koje se jedu u toku dana su:
2 kuhana jaja ili 150 gr tunjevine ocijeđene od ulja ili 150 gr grilanog bijelog mesa;
2 veća kuhana krumpira (mogu se kuhati, peći u rerni, ali ne i pržiti u ulju) ili 3 kriške integralnog kruha;
500 grama svježeg voća.
Od tečnosti se pije obična voda i čaj, a dozvoljena je čak i kava (bez šećera). Ono što je striktno zabranjeno su gazirana pića, alkohol i slatkiši.
Uz svaki obrok, kao i između obroka - mogu se jesti neograničene količine krastavac salate ili piti krastavac shake - dakle, kada god vas napadne glad - slobodno navalite na salatu ili shake od krastavca.
Primjer jelovnika:
Doručak: 2 tvrdo kuhana jaja + salata od krastavca;
Užina: 5 šljiva ili jedna veća jabuka ili breskva... ili neko drugo sezonsko voće u ukupnoj težini do 200 gr;
Ručak: Tostirani integralni kruh + salata od krastavca;
Užina: Shake od krastavca;
Večera: Voće po izboru (do 300 gr)
Ne zaboravite: Ako ste gladni između obroka (pa čak i između užine i obroka) - možete konzumirati neograničene količine salate od krastavca.
Salata od krastavaca
Salata se izuzetno brzo pravi i veoma je jednostavna. Potrebne namirnice su:
oko 400 gr krastavaca;
2 dl kiselog mlijeka ili jogurta;
sol i, ukoliko želite, mladi bijeli luk.
Način pripreme:
Ogulite i iscijedite krastavac na sasvim male kolutiće. Posolite ih, lagano promiješajte da se sol pravilno rasporedi i prelijte kiselim mlijekom, jogurtom ili kefirom pa opet lagano sve pomiješajte. Po želji i ukusu dodajte sitno nasjeckani mladi bijeli luk i... odmah servirajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shake od krastavca
U blender ubacite: jedan mladi krastavac (sa korom - naravno dobro opran), šaku dobro opranog špinata, jednu kiselu jabuku. Po želji dodajte malo narendanog svježeg đumbira ili na vrh noža đumbira u prahu. Dobro izmiksajte, sipajte u čaše i po vrhu pospite sa komadićima oraha ili badema. Lagano pijuckajte dok je svježe, jer što duže stoji - gubi hranjive tvari.
Ovakav napitak snabdjeti će vaše tijelo obiljem vitamina i minerala, a naročito vitaminima A i K. Napitak je također bogat vlaknima, magnezijem, željezom, vitaminima C, E i B, kao i kalcijem i kalijem. Cijeli spektar svega onoga što nam je potrebno i to sve u jednoj čaši!

Dodatne napomene
Iako je ovo veoma jednostavna dijeta, potrebno je obratiti pažnju na kvalitetu namirnica - trudite se da koristite samo svježe povrće i voće od provjerenog snabdjevača.
Umjerena fizička aktivnost je značajna stvar kod svake dijete pa i kod ove, pa će polusatna brza šetnja (to je ona šetnja gdje osjećate da počinjete da se znojite) - značajno pomoći u skidanju viška kilograma.

DL

Vezani članci