Ljekovito bilje: Dunja

Vidi originalni članak

U našim krajevima također dobro uspijeva. U svadbenim običajima koristila se kao znak ljubavi i plodnosti, te su mladenci pri svadbenom obredu morali pojesti dunju. Bila je sveti plod božice Afrodite, a pretpostavlja se da su Parisove zlatne jabuke iz grčke mitologije zapravo bile dunje.
Stablo dunje slično je stablu jabuke, svom bliskom srodniku. Raste i divlje u obliku grma. Ima glatku koru smeđe boje, a listovi dunje razlikuju se od listova jabuke po sivoj boji s donje strane lista, i po tome što su rubovi listova ravni. Veliki cvjetovi koji mogu biti crvenobijeli do bijeli rastu pojedinačno (kod jabuke su cvjetovi u čupercima). I plod je nalik jabuci, žutozlatne je boje, ali je prekriven dlačicama, koje se lako skidaju. Dunja cvate u svibnju i lipnju.
Plodovi dunje imaju izvandredan miris, a okus je trpak i veže usta. Zbog takva okusa dunje se u kulinarstvu prerađuju, a u pučkoj medicini koriste se svježe.
Dunja raste u voćnjacima, vrtovima i na okućnicama. Sazrijeva u ovo doba godine, odnosno od listopada do prosinca, ovisno o sorti, ako se ubere zelena, može dozreti i u kući ako se pažljivo uskladišti.
Od dunje se sabiru plod, kora, list i sjemenke. Plod se bere od listopada do prosinca ovisno o klimatskim uvjetima. Listovi se beru od sredine svibnja do sredine rujna, kora u svibnju; sjeme se vadi iz plodova, vunasta pokožica plodova oguli se, osuši i spremi.
Zapadna pučka medicina rabi dunju za liječenje: afti, upale usta, upale sluznice usta, upale jednjaka, bolesti grla, crijevnih tegoba, proljeva, dječjeg i svih oblika kašlja, gastritisa, glavobolje, hemeroida, krvarenja, skleroze, tumora, te za ispiranje oka.
Kontraindikacije
Dunju ne bi smjele uzimati osobe s komplikacijama žuči, s akutnim čirom na dvanaestiku i želucu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljekovito djelovanje dunje
- Kompot dunje je dijetalno jelo aromatična mirisa i ugodna okusa koje pobuđuje apetit i potiče rad želuca.
- U dijetoterapiji se preporučuje pečena dunja s medom ili šećerom za liječenje bljedoće lica.
- Sveta Hildegarda preporučuje sirove i pečene dunje za sva kožna oboljenja te za giht i reumu. Komot od dunja za oboljele od tih bolesti predstavlja pravi lijek.
Dunja se kao stari pučki lijek koristi u liječenju niza oboljenja kao:
- vanjska rana i proljeva
- tuberkuloznih čireva u crijevu i to naribana u kašu
- upale grla i krajnika, želučane i crijevne sluznice,
- dekubitisa, opekotina, raznih rana i raspucalih bradavica, i to sa sluzi iz sjemenke
- list dunje stavlja se u kupke kojima liječimo ispadanje debelog crijeva i maternice
- svježi sok od dunje rabi se za liječenje pluća, bronhija, prsnih oboljenja, bolesti grla, usne šupljine, upale pluća, hemeroida
- osušena pokožica, poznato je pučko sredstvo za zaustavljanje krvarenja iz rana
- dunja je, kao sastojak željeznih tinktura, učinkovita u liječenju anemije i blijedog lica.

svijetokonas.net

Vezani članci