Kupanje u rijekama može izazvati kožne i crijevne bolesti

Vidi originalni članak

... tradicionalnim kupalištima diljem BiH, piše Večernji list BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već godinama unatrag mnogi epidemiološki zavodi upozoravaju da svi oni koji spas od vrućina traže u rijekama i jezerima kupaju se na vlastitu odgovornost zbog mogućih zaraza i opasnosti koje nose rijeke, što ne treba zanemariti ni ove godine.

Utvrđivanje ispravnosti

Kako bi se utvrdila ispravnost riječnih voda, svake godine provode se ispitivanja kvalitete vode u vodotocima, s ciljem da se stvori uvid u mogućnost korištenja tih voda za kupanje i rekreaciju građana. A takva ispitivanja nerijetko pokazuju veliku zagađenost, zbog čega zavodi zdravstvenog osiguranja diljem BiH izdaju upozorenja građanima.

Bolesti kojima su izložene osobe koje koriste rijeke u rekreativne svrhe potječu od patogenih mikroorganizama koji tu dolaze iz otpadnih voda i kanalizacije. Najčešći uzročnici oboljenja su izolirane koliformne bakterije Escherichia coli i Streptococcus faecalis, iako uzrok mogu biti i druge patogene bakterije, virusi, paraziti...

Najčešće bolesti su one koje se prenose fekalno-oralnim putem: gastroenteritisi, hepatitis, zatim konjunktivitisi te neke druge virusne i parazitarne bolesti. Organi koje zahvaćaju te bolesti su probavni trakt, urogenitalni trakt, koža, oči, uši i nos, a simptomi mogu biti povišena temperatura, povraćanje, proljev, peckanje i bol pri mokrenju, crvenilo i iritacija očiju te promjene na koži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba naglasiti kako su te bolesti opasne te da kod imunokompromitirajućih osoba mogu prouzročiti ozbiljne posljedice za organizam. Osim mikrobioloških uzročnika i povećane koncentracije kemijskih tvari prisutnih u vodi, imaju vrlo štetno djelovanje na organizam.

Opasnost u rijeci

Osim zaraza koje nose otpadne vode, postoje i druge opasnosti kupanja u rijekama. Rijeke su osobito opasne jer su protočne, imaju česte virove, usjeke i često mijenjaju svoj tok. Jezera, pak, imaju nagle promjene dubine i temperature - znamo da je u jezeru na površini toplije, a dolje hladnije - i to predstavlja velik problem kupačima, isto kao i raslinje, zbog čega dolazi do panike, a onda i utapanja.

Mlade, točnije maloljetnike, pak se upozorava da ne odlaze na kupališta bez nadzora roditelja ili starijih članova obitelji kako bi izbjegli mogućnost utapanja. Ostale građane se upozorava da ne ulaze u vodu ako su prethodno predugo boravili na suncu, neposredno nakon obroka te ako su konzumirali alkohol.

Foto: Ilustracija

Vezani članci