Evo zašto kosa tako lako opada i stanjuje se

Vidi originalni članak

Da bi kosa zdravo rasla, mora biti opskrbljena krvlju, što nije problem dok smo mlađi, no starenjem, ali i zbog konstantne dugogodišnje izloženosti stresu, dotok krvi je sve slabiji, što je uzrok gubljenja prirodnog pigmenta i vlažnosti kose pa ona onda opada. Folikuli proizvode sve manje vlasi, kosa sporije raste, a kvaliteta joj se narušava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, ovo vam nikad ne bi palo na pamet, ali rast kose u uskoj je vezi s funkcijom bubrega pa ako su vam bubrezi zdravi i kosa će vam biti zdrava. Stoga, prvo pripazite na zdravlje svojih bubrega, a sukladno tome ćete imati bujnu i čvrstu kosu koja raste brzo.

Doduše, ovo nije jedini razlog gubitka kose i borbe s tankom kosom. Gubitak kose kod žena često je povezan s trudnoćom, menopauzom i kontracepcijskim sredstvima. Kod muškaraca se pak često radi o genetskoj predispoziciji, no nekad može biti riječ o kožnim upalnim stanjima poput seboreičnog dermatitisa, autoimune bolesti alopecije areate, lichen planopilarisa te se od strane dermatologa onda preporučuje napraviti biopsiju skalpa.

Opadanje kose može biti povezano i s usporenim radom štitnjače, što zahtijeva stručnu pomoć te kao i kod svih stanja - promjenu režima prehrane.

Izvor: dnevno.hr

Vezani članci