Detoksikacija organizma: Vraćanje tijela u prirodnu ravnotežu

Vidi originalni članak

Ayurveda je prirodna medicina, mnogi tvrde čak najstarija na svijetu. Na sanskrtu ayurveda znači "znanje o životu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ayurvedskom stajalištu, čitav život i svemir temelje se na elementima - zemlji, vodi, vatri, zraku i eteru, uključujući i čovjeka - koji čini svemir u malom. Sve što se nalazi u ljudskom organizmu nalazi se i u svemiru, i obrnuto.

Kombinacijom tih pet elemenata formiraju se doše - Vata, Pitta i Kapha. Riječ je o tri pokretačka principa koja su uzrok i posljedica svega što se odvija u našem organizmu i oko njega. Svatko od nas je jedinstvena kreacija svih triju doša od kojih jedna do dvije prevladavaju i određuje nas kao osobe.
Stanje neravnoteže

Zbog užurbanog načina života, nepravilne prehrane, različitih neugodnih mentalnih i emocionalnih stanja, ali i zagađenosti okoline u kojoj živimo, doše često skreću u stanje neravnoteže. Stoga je za održavanje zdravlja nužno vratiti doše u ravnotežu. Ayurvedskim pristupom gledano, to se postiže na nekoliko načina, između ostalog i detoksikacijom.

Ayurveda polazi od toga da je čovjekov probavni sustav važan element njegova zdravlja. Detoksikacija ili čišćenje organizma obavlja se preventivno ili ciljano u svrhu vraćanja tijela u prirodnu ravnotežu. Budući da se detokcikacijom izbacuju toksini koji blokiraju normalnu i prirodnu izmjenu tvari, ona ima mnogo prednosti. Oslobađanjem nakupljenih toksina uspostavlja se ravnoteža probave koja osigurava pravilnu asimilaciju hranjivih sastojaka te eliminaciju toksina. Upravo navedene stvari su ključni čimbenici u zdravlju ili bolesti. Da bi se to postiglo, potrebno je očistiti eliminacijske kanale tijela. Jedan od najvažnijih eliminacijskih kanala je debelo crijevo. Ako debelo crijevo ne obavlja svoju funkciju prirodno, a ono to može samo ako sustav probave radi optimalno, dolazi do neravnoteže i različitih zdravstvenih problema.
Jačanje imuniteta

Upravo zbog tih razloga važno je povremeno pročistiti tijelo te ga na taj način revitalizirati. Tako jačamo imunitet te dovodimo doše u prirodno stanje ravnoteže i zdravlja općenito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon duge zime, kada u prehrani nedostaje svježe povrće i voće i kada prevladava Kapha energija, proljeće je idealno vrijeme da se pročisti ustajalo i staro te napravi mjesta za svježe i novo.

glas-slavonije.hr

Vezani članci