Češnjak i crveni luk za jačanje imuniteta

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Japanska prehrana je primjer kako se može ojačati imunitet, a kao dokaz njezine učinkovitosti su dugovječni Japanci. Ipak, svako podneblje pruža dovoljno prirodnih saveznika za jačanje tijela tako da nema potrebe tragati za egzotičnim i često skupim dodacima prehrani. Pogledajte neke od jednostavnih metoda:

1. Ulje sjemenki lana

Pretjerana konzumacija visokozasićenih masti i mali unos esencijalnih masnih kiselina rezultira taloženjem masnih naslaga. Veći unos kvalitetnih masti zapravo smanjuje potrebu za taloženjem u tijelu. Omega 3 masne kiseline iz lanenog ulja s 55-65 posto Omega 3 i 15 do 25 posto Omega 6 masnih kiselina. Preporučena doza je jedna ili dvije žličice na dan. Budući da je ulje gorko, možete ga lakše progutati umiješanog u salate ili jela.

2. Vitamin C

Sodium Ascorbate prah je oblik vitamina C koji djeluje protiv virusa i baterija prije svega pospješujući imunitet napadnutog organizma. Ljudsko tijelo ne sintetizira vitamin C, a preporučena doza iznosi 60 mg na dan. To se jednostavno postiže konzumacijom svježeg voća i povrća.

3. Ljute paprike

Jedna od najveličanstvenijih biljaka je ljuta paprika. Dobro je poznato njezino djelovanje na cirkulaciju, pomaže u održavanju zdravog tlaka i snižavanju razine lošeg kolesterola. Biljka dobro djeluje i na probavu, a pomaže i kod problema s plinovima.

4. Mir i odmor

Jedan od najsigurnijih načina da se razbolite je životni stil koji uključuje kronični stres i osjećaj umora. I negativne emocije i brige također loše djeluju na imunitet. Dakle, jačanje imunološkog sustava zahtjeva sasvim suprotno - dovoljno spavajte, odmarajte se i unesite smijeh u život.

5. Tjelovježba

Ukoliko sad ne vježbajte, počnite odmah. Šećite i krećite se što češće i više možete. Znojenje i kretanje poboljšavaju rad imuniteta.

6. Jedite luk i češnjak

Redovito jedite češnjak i crveni luk. Njihovi sastojci dugoročno djeluju vrlo povoljno na imunološki sustav.

7. Upoznajte ljekovito bilje

Pročitajte nešto o ljekovitom bilju i upoznajte se s onim koje raste u vašoj blizini. Šteta je ne iskoristiti ga.

8. Pijte čajeve

Nemate li vremena za istraživanje ljekovitog bilja, pijte zeleni i crni čaj. Sadrže antioksidante, bioflavonoide, tanine... Svi oni imaju antikancerogeno djelovanje.

9. Zapisujte što jedete

Tjedan ili dva zapisujte što ste pojeli tijekom dana i uočite loše navike. Unosite li previše masne hrane, rafiniranog bijelog brašna i šećera? Potrudite se da vam objedi budu raznolikiji i zdraviji.

10. Pijte dovoljno vode

Treba li to još jednom reći? Voda čini ogroman postotak našeg tijela. Unosite je često - barem sedam do osam čaša na dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

dnevni list

Vezani članci