Čaj, kava i čokoladno mlijeko gode zdravlju!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Istraživanja pokazuju da čaj jača imunološki sustav, smanjuje nakupljanje plaka na stjenkama arterija te pomaže u kontroli i prevenciji dijabetesa. Uz to, čaj obiluje antioksidansima, a sam napitak sadrži više polifenola od određenog voća i povrća.

Osim što obiluje spojevima koji se borbe protiv stanica koje izazivaju oksidativni stres, čaj u svom kemijskom sastavu sadrži enzime, ugljikohidrate, proteine i lipide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

kPoput čaja, i kava obiluje polifenolima. Ona ima čak i veći sadržaj antioksidansa od zelenog ili crnog čaja i drugih pića kao što su voćni sokovi.

Istraživači tvrde kako konzumacija kave može, za čak 50 posto, smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i razvijanja dijabetesa tipa 2.

Kava također ima pozitivan učinak na neurološke bolesti. Istraživanja su pokazala kako konzumacija ovog napitka može smanjiti rizik od Parkinsonove, ali i Alzheimerove bolesti.

Kad je pak o čokoladnom mlijeku riječ - istraživanja su pokazala kako ovaj napitak ima povoljan utjecaj na gustoću kostiju i izgradnju mišića. Čokoladni napitak predstavlja optimalnu tekućinu koju bi vježbači trebali unijeti u organizam nakon treninga za oporavak i vraćanje izgubljene tekućine.

izvor: ordinacija.hr

Vezani članci