Biljke liječe : Vlasac

Vidi originalni članak
Vlasac - začinska, ukrasna i ljekovita biljka

Uz vlasac su se vezivala i razna narodna vjerovanja: ako je u vrtu posebno lijepo rastao vlasac smatralo se da je to znak za zlu domaćicu, ako bi vlasac izumro u vrtu, vjerovalo se da će netko u kući umrijeti, vlascu se pripisivao i dobar učinak protiv magije, a nije ga se smjelo presađivati kod padajućeg mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasac je poznat još pod nazivom drobnjak, šnitlah, luk vlasac ili sitni luk (Allium schoenoprasum).

To je 10-50 cm visoka zeljasta biljka sa uskim i cjevastim plavozelenim listovima nalik travi. Zbog sličnosti sa travom je botaničkim nazivom schoenoprasum označen kao posebna vrsta unutar roda lukova. Pošto ima blagi okus i miris na luk te sitne lukovice u tlu pripada rodu lukova (Allium).
Danas se uzgaja kao začinska i posebno lijepa ukrasna biljka, kojoj je teško odoljeti u razdoblju cvatnje od svibnja do srpnja, kada naprosto mami poglede svojim poluloptastim ljubičastim cvjetovima.
Raste od proljeća do jeseni, a u loncima može se imati svježeg vlasca i zimi.
Vlasac u kulinarstvu

Vlasac ima veliku primjenu u kulinarstvu. Svježe nasjeckani listovi koriste se najčešće kao dodatak raznim salatama (krumpirova salata, salata od svježeg kupusa, paradajza, krastavaca), jelima od jaja, sirevima, namazima, juhama, često se koriste za dekoraciju a sastavni su dio i začinskih mješavina poput francuske fines herbes mješavine koja se koristi za razna topla i hladna jela, salate, omlete, rižu i piletinu. Veliku primjenu ima i u kineskoj kuhinji. Uvijek se dodaje na kraju kuhanja da ne izgubi aromu. Jelima daje nježnu i blagu, ali izuzetno finu aromu.
Ljekovita svojstva vlasca
Međutim, vlasac ima i ljekovita svojstva. Sadrži eterično ulje koje blago snižava krvni tlak, potiče apetit i pospješuje probavu, dobar je izvor C vitamina, sadrži vitamin A, B1 i B2 te od mineralnih tvari kalij, kalcij magnezij, željezo, bakar i fosfor.
Osim toga, vlasac se uz drugo bilje često upotrebljava u proljetnim kurama čišćenja krvi i organizma

Izvor : sveosvemu.com

Vezani članci