Bacite svoju pastu za zube ako sadrži ove sastojke

Vidi originalni članak
...koja sadrži otrovne sastojke, zdravlje nećete očuvati, nego ugroziti. Pogledajte popis sastojaka na svojoj zubnoj pasti i ako nađete neki od slijedeća četiri, nemojte ju više koristiti.

1. Triclosan - ovaj spoj se naveliko koristi u kozmetičkoj industriji zbog antiseptičkih svojstava, no odnedavno je na crnoj listi jer može izazvati hormonalni pormećaj. Jednako je štetan kao zloglasni BPA, koji se nastoji prognati iz plastičnih boca i ostale ambalaže

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) - koristi se jer pomaže pri stvaranju pjene. Ono što takođe može stvoriti su afte i slične upaljene rane, a to uistinu ne želite u svojim ustima. A SLS ne samo da može uzrokovati ranice jer oslabljuje tkivo desni i unutrašnje strane obraza, nego ih može upaliti te usporiti prirodni proces zacjeljivanja.

3. plava boja FD&C Blue 1 - jasno je samo po sebi da paste za zube ne može prirodnim putem postati plava, no kozmetička industrija vjeruje da mi volimo da nam je pasta baš te boje. Najgore je kad ta osvježavajuća nijansa potječe od baš ove kemikalije, jer je riječ o sintetskoj boji koja se dobiva iz petroleja. Nažalost, takvi se spojevi s godinama mogu nataložiti u organizmu u izazvati probleme poput raka, alergija i ADHD-a.

4. Mikrozrnca - koliko god vam se možda sviđa ideja o sitnim perlicama koja vam poliraju zube dok ih perete (jasno vam je da je to samo reklamni trik, zar ne?), pokazalo se da kozmetika s mikrogranulama izrazito šteti okolišu, a posredno i ljudima. Malena zrna iz sredstava za peeling i sličnih preparata toliko su sitna da ih postrojenja za preradu otpadnih voda ne mogu filtrirati pa dospijevaju u rijeke i mora. Ispostavilo se da jako štetno utječu na organizme koji žive u vodi, u kojima se nakupljaju, a tako stižu i na naše tanjure. Ako vam je do poliranja, malo duže četkajte!

slobodnadalmacija.hr

Vezani članci