Aloja (Aloe Vera), jedna je od najljekovitijih biljaka

Vidi originalni članak
Aloja (Aloe Vera), porijeklom iz Sjeverne Afrike, jedna je od najljekovitijih biljaka i od davnina je poznata kao "eliksir vječnog života". U starom Egiptu su aloju zato nosili kao posmrtni dar faraonima. Dobar je izvor antioksidativnih vitamina A, C, E i B grupe, kao i magnezija, mangana, cinka, bakra, kroma, kalcija, kalija i željeza. Aloja sadrži aminokiseline, eterična ulja, glikoproteine, biogene stimulatore i polisaharide. Ovu biljku kolokvijalno još nazivaju "kraljicom ljekovitih biljaka". Naziv »aloe vera« potječe od arapske riječi alloeh, što znači svjetleća gorka tvar, zbog gorke, tekućine koja se nalazi u listovima, te vera što na latinskom znači istina.

Iako svojim izgledom podsjeća na kaktus, aloe vera pripada porodici ljiljana u koju spadaju i druge ljekovite biljke luk, češnjak te šparoge.
Aloja je bogata hranjivim sastojcima i pozitivno djeluje na svaku stanicu u organizmu. Sadrži enzime koji pozitivno utječu na probavu i uklanjaju toksine iz tijela. U njezinom sastavu nalazi se 16 enzima iz grupe proteaza, amilaza, lipaza i celuloza koji pomažu u razgradnji šećera i masti, pospješuju probavu i apsorpciju hranjivih sastojaka. Aloja je vrlo moćan adaptogen, povećava otpornost organizma na stres, traumu, anksioznost, mentalni i fizički zamor, kao i na sve ostale vanjske negativne utjecaje. Osim toga, povećava sposoblost crijeva da apsorbira hranjive tvari i probavlja hranu, sprečava opstipaciju, ublažava simptom iritabilnog crijeva i žgaravrce. Aloja oslobađa tijelo od crijevnih parazita, potpomaže održavanje ravnoteže u želucu i štiti od infekcija. U istraživanju provedenom na Državnom medicinskom fakultetu u Moskvi otkriveno je da snažna antioksidativna svojstva aloje sprečavaju nastanak čira na želucu i obnavljaju oštećenu sluznicu.
ČUVA ZDRAVLJE KOSTIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati studije objavljeni u časopisu "British Medical Journal" pokazali su da aloja sadrži betasitosterol, kampesterol i lupeol, spojeve koji ublažavaju upalne procese u organizmu. Osim toga, u njezinom sastavu nalazimo veliki broj masnih kiselina, koje pospješuju razgradnju masnoća u organizmu. Poboljšava cirkulaciju i regulira krvni tlak, te štiti srce od lošeg utjecaja kolesterola. Aktivni sastojci ove biljke (sumpor, salicilna cinaminska kiselina, urea i fenol) imaju antibakterijska, antigljivična protuupalna svojstva. Osim toga, aloja sadrži antrahinon, spoj koji ublažava upalu nastalu zbog različitih bolesti želuca, kao što su ulcerozni kolitis, čir i žgaravica. Također, liječi infekcije kože i opekline, te ublažava bolove u zglobovima koji se javljaju zbog reumatoidnog artritisa.

SMANJUJE RAST TUMORA

Brojna istraživanja pokazala su da aloja, koja sadrži i polisaharide, jača imunološki sustav i pomaže organizmu da se brže oporavi od bolesti, zbog čega je nezamjenjiva pomoć oboljehma od raka. Istraživanja su potvrdila da smanjuje rast tumora i zaustavlja širenje metastaza. Ublažava tegobe koje izaziva kemoterapija i detoksicira organizam. Osim toga, istraživanje kineskih znanstvenika pokazalo je da aloja pomaže i u liječenju leukemije.

SNAŽNA UMIRUJUĆA SVOJSTVA

Aloja ima snažna protuupalna svojstva, umiruje i pomlađuje kožu, ne izaziva iritaciju i pomaže u liječenju pigmentacija i akni. Ova čudesna biljka ublažava simptome multiple skleroze, što je potvrdilo i istraživanje provedeno na sveučilištu u Teheranu. Aloja usporava napredak bolesti i obnavlja oboljelo tkivo.
UZGOJITE JE SAMI
Postoji oko 360 vrsta aloje, ali je od te velike brojke ljekovito samo njih nekoliko: Aloe awrborescens Miller, Aloe perryi Baker, Aloe ferox Miller, Aloe capensis te Aloe barbadensis Miller. Posljednja vrsta smatra se najljekovitijom. Aloja se jednostavno uzgaja, a uz neke osnovne savjete možete je i sami posaditi. Ova biljka ima plitak korijen i možete je posaditi u vrt ili u širu i pliću posudu za cvijeće. Tlo mora biti drenažno, pa savjetujemo mješavinu s pijeskom, perlitom, šljunkom i granitom. Jednostavno uzmite mladicu koja raste iz korijena matične biljke i presadite je na željeno mjesto, najbolje sunčani i djelomice zasjenjen položaj. Ljeti je morate više zalijevati, a zimi, kada prelazi u stanje laganog mirovanja, manje. Nikada je nemojte preobilno zalijevati i pustite da se zemlja prije sljedećeg zalijevanja dobro osuši, kako biljka ne bi trunula. Aloja cvate tijekom lipnja, a cvatnju možete potaknuti uporabom gnojiva, no ni s njim nemojte pretjerati već ga oskudno dozirajte. Aloja je osjetljiva na niske temperature, pa je idealna za uzgoj u priobalju. Ako temperatura padne ispod 5 stupnjeva, biljka će se najvjerojatnije osušiti. Budući da sadrži 95 i 99 posto vode, treba je čuvati od smrzavanja.
RECEPTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirup protiv raka

Uzmite 350 g listova aloe arborescens, operite ih pod mlazom vode i odstranite iglice s rubova. Listove narežite na komade i stavite ih u blender, dodajte 500 g pčelinjeg meda i 4-5 žlica šljivovice, pa sve izmiksajte i prelijte u tamnu posudu, zatvorite i stavite u hladnjak. Umjesto alkohola možete koristiti jabučni ocat. Sirup prije upotrebe promućkajte i uzimajte tri puta dnevno, pola sata prije obroka.

Losion za lice

U staklenu bočicu stavite po 50 ml ružine vodice, glicerina i soka aloje, i 2 žlice limunovog soka, pa dobro promućkajte. Laganom masažom nanesite losion na vlažnu kožu lica, ostavite da kratko odstoji i isperite toplom vodom.

Protiv strija

Pomiješajte po 2 šalice morske soli i prirodnog meda i po 1 šalicu kokosovog ulja i aloje. Nanesite smjesu na tijelo i ostavite da odstoji pola sata, a zatim isperite i kožu namažite mlijekom za tijelo.

Vezani članci