Zanimanje za nekretnine u Hrvatskoj raste, ali i rastu cijene

Vidi originalni članak
Nekretnine su uglavnom skuplje nego lani, ali u nekim županijama i jeftinije.
Prema analizi specijaliziranog portala za oglase Njuškalo, pišu 24 sata, nekretnine su osim u Gradu Zagrebu, skuplje no lani i u svim županijama na obali, ali i u Varaždinskoj županiji.

Najveći godišnji rast cijena oglašenih nekretnina zabilježen je u Gradu Zagrebu te Istarskoj županiji, gdje je nešto više od pet posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su, promatramo li podatke za cijelu Hrvatsku, nekretnine skuplje nego lani za više od dva posto, u nekim županijama su pojeftinile, najviše na istoku. U Brodsko-posavskoj županiji nekretnine su prosječno jeftinije gotovo šest posto, a u Osječko-baranjskoj oko pet posto.

I u središnjem dijelu Hrvatske, u dvije susjedne županije Karlovačkoj te Sisačko-moslavačkoj nekretnine su pojeftinile nešto manje od dva posto.

U Međimurskoj županiji nekretnine su jeftinije no lani oko pet posto, no u susjednoj Varaždinskoj županiji su poskupjele gotovo tri posto.

Analiza spomenutog specijaliziranog portala za oglase kaže da na 162.000 oglasa aktivnih u listopadu, nekretnine su sad prosječno jeftinije nego 2011. No promatraju li se samo cijene kuća, u Dubrovniku su devet posto, a u Ninu 23 posto skuplje no 2011. godine.
U tom periodu kuće u Zagrebu pojeftinile su 19 posto. Kvadrat kuće s dvorištem sada je 1270 eura, a 2011. bio je 1560. No, stanovi u Zagrebu u godinu dana poskupjeli su gotovo devet posto. Četvorni metar stana stoji prosječno 1762 eura, oko 140 eura više nego lani.

U Dubrovniku su u šest godina kvadrati kuće poskupjeli devet posto. Prosječna cijena kvadrata stana u Dubrovniku je 3097 eura, a kuće 4382 eura i za oko 170 eura je jeftiniji u odnosu na kolovoz ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rijeci je četvorni metar kuće pojeftinio 10 posto, s 1484 eura na 1328 eura.

U Slavonskom Brodu kvadrat stana je prosječno 804 eura, a kvadrat kuće s dvorištem 636 eura.

U Varaždinu prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem je 789 eura, a stana 1139 eura.

Vezani članci