Donosimo male kulinarske trikove!

Vidi originalni članak

Meso batata može biti od bijele preko žute pa do narančaste boje, a kora mu je bijela, žuta, narančasta, crvena ili ljubičasta. Ovisno o boji, varira i okus, a slatkasti narančasti batat je fin i sirov. "Ima okus poput mrkve", kaže Ivan Šulog, vlasnik poduzeća za uzgajanje egzotičnog voća i povrća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubičasta ili žuta mrkva s razgranatim korijenom potječu iz Azije, okusom su slađe i sočnije od narančaste mrkve te imaju više betakarotena od drugih poznatijih vrsta mrkva. Kad se krumpir procjenjuje po boji, obično je kod domaćih sorti žute kore meso žuto i brašnasto te sadrži više škroba. Lakše se raspada i kremastije je pa je pogodno za kuhanje, pripremu pirea, knedli i rolada od krumpirova tijesta, juha i variva. Žuti brašnasti krumpir koristi se i za zgušnjavanje jela.

Kod sorti crvene kore, meso bijelo i čvrste strukture najbolje je za pečenje i prženje. Među namirnicama s neuobičajenom bojom omiljen je i superzdravi crni češnjak. Rabi se u svim jelima u koja se dodaje svježi češnjak, no s obzirom na to da je blažeg slatkastog okusa popis jela u kojima se upotrebljava još je i duži. Dakle, može se dodavati u sva mesna, povrtna i riblja jela, a zbog karamelaste arome čak i u kolače.

Plavi krastavac u službi voća

Plavi krastavac potječe s Himalaje, a može se uzgojiti i kod nas. Plodovi rastu na grmu koji karakteriziraju privlačni listovi. Omiljen je u Kini, gdje se sočna i slatka pulpa voćnog okusa najčešće jede sirova. Zbog obilja pektina koristi se i kao sredstvo za želiranje pekmeza, marmelada, želea i sokova.

Čokočešnjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crni češnjak se dobiva stajanjem svježeg češnjaka u posebnim uvjetima. Tijekom vremena gubi miris, ali ne i kvalitetu. Okus crnog češnjaka podsjeća na balzamički ocat i sojin umak, ali bez intenzivne kiselosti. Gorkast je, a miriše na karamelu i čokoladu.

Luk i mrkva

Zbog svoje slatkoće i sočnosti, ljubičasta i žuta mrkva dobre su za pripremu slastica: biskvitnih kolača i torti, sokova, variva i svih jela kojima ne smeta slatkasta aroma. Ljubičastom luku je kod kuhanja potrebno puno više vremena da omekša nego žutom.

Izvor: 24sata.hr

Vezani članci