FOTO  Vino u stihu – vino u čaši

Vidi originalni članak
Ne znam u koju vrstu Vi pripadate, meni se čini da ja pripadam u ovu drugu" - tim je riječima akademik Luko Paljetak započeo poetsku večer Dubrovnik FestiWine-a „Vino u stihu - vino u čaši" koja je održana u hotelu The Pucić Palace večeras u 20.00 sati.
Nakon prigodnog pozdravnog govora župana Dubrovačko-neretvanske županije g. Nikole Dobroslavića, g. Luko Paljetak svojim nas je stihovima još jednom podsjetio koliko je vino cijenjeno i opjevavano, a zatim su nas vinari-pjesnici Luka Krajančić i Frano Miloš svojim stihovima i vrhunskim vinima uveli u Dubrovnik FestiWine 2015., regionalni festival vina koji je svoju premijeru imao lani, a ove godine nas očekuje od 20. - 26. travnja 2015.

Pjesnik, prevoditelj, kazališni i likovni kritičar, redatelj, feljtonist, esejist, pisac za djecu, dramski pisac; Dobitnik brojnih književnih nagrada, odličja i priznanja, sve je to gospodin Luko Paljetak. A g. Luka Krajančić, uz to sto je izvrstan vinar, pjesnik je zemlje i duše čovjeka. Vinar, kipar, pjesnik, kao takav jedinstven je na vinskoj sceni. Gosparu Franu Milošu, kao iznimno uspješnom vinaru i vinogradaru, nije ni umjetnost strana; okušao se i kao fotograf fotografirajući vinogradske pozicije Ponikava u sva četiri godišnja doba, pa se stoga za njega opravdano može reći da je umjetnički nastrojen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćin ove večeri bio je hotel The Pucić Palace, čiji je tim na čelu s g. Hrvojem Gašparovićem, bar managerom Wine bar-a Razonoda, hotela Pucić Palace sljubio vrhunska vina ova dva vinara pjesnika s hranom koju su pripremili u hotelu. Bio je to jedan poseban menu, budući da je svaki slijed započinjao pjesmom, pa je tako ovaj neuobičajeni menu započeo stihovima Frana Miloša Boje i suze Stagnuma uz koji se pio Stagnum Rose, 2013. a kušao kozji sir u pršutu. Slijedile su tri pjesme Luke Krajančića - Kratko o kamenju uz Intradu SurLie, 2012. te dimljeni brancin sa alfa klicama i Dil mene uz Intradu, 2013. i Paški sir godinu dana star, a ovaj blok završio je s pjesmom Težaška uz Plavac, 2010. i dimljene mušule na rikuli. Frano Miloš izrecitirao je zatim pjesme Plavac i Konoba, a ove dvije pjesme pratio je Stagnum, 2006. uz odležani ramstek rozbif sa pikantnim maslinama.

Večer se nastavila uz Luku Krajančića i pjesmu Jubavna, a uz vino Opera, 2009. te profiterolima sa jagodama u acetu. Desert je najavio i Frano Miloš s pjesmom Život uz njegov Stagnum poluslatki, 2007. i tamnu čokoladu sa tartufima. Ova autorska poetska večer završila je pjesmama Frana Miloša - Pelješki kamen i plavac i Neverom Luke Krajančića, te stihovima akademika Luka Paljetka s Pjesmom o vinu. Glazbenu kulisu večeri svojim vještim prstima krojio još jedan dubrovački umjetnik, g. Braco Tepšić.

Poetska večer „Vino u stihu, vino u čaši" bila je uvod u regionalni festival vina Dubrovnik FestiWine 2015. koji će se održati od 20. - 26. travnja. Tokom navedenog tjedna u označenim ugostiteljskim objektima FestiWine Friendy moći će se kušati izvrsna županijska vina i hrana po posebnim uvjetima.

U četvrtak, 24. travnja u hotelu Excelsior s početkom u 20.00 sati održat će se degustacijski gourmet spetakl FestiWine Gala - autorska večer s potpisom renomiranih chefova: gost Tomaž Kavčić te domaćin Petar Obad. Za odabir vina i sljubljivanje s hranom zaslužan je sommelier Siniša Lasan, aktualni prvak Hrvatske, a kroz kroz sedam kreativnih slijedova uz sedam vrhunskih vina Dubrovačko-neretvanske županije će nas voditi, uvijek zanimljivo i znalački gourmet voditelj, Rene Bakalović. Prihod večere namijenjen je jednomjesečnom stručnom usavršavanju u restoranu Pri Lojzetu - dvorac Zemono, Slovenija za dvoje pobjednika natječaja Dubrovnik FestiWine Challenge. Cijena večere je 500,00 kuna po osobi, a sve informacije i rezervacije moguće je dobiti na 448-180 od ponedjeljka do petak od 09-17 sati.

U petak i subotu, 24. i 25 travnja u Lazaretima na rasporedu je središnji dio festivala - izložba vina na kojoj će se moći kušati brojna izvrsna vina Dubrovačko-neretvanske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RRA DUNEA te Dubrovačko - neretvanska županija su organizatori ovog regionalnog festivala vina koji je započeo 2014. godine, a agencija Dubrovnik PartneR izvršni je producent.

 

Vezani članci