U BiH spol promijenilo 15 osoba

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Međutim, kako saznajemo, pojedinci iz BiH dobro poznaju svjetski popularnog doktora Miroslava Đorđevića iz beogradskog Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju, kojeg zovu "čarobnjakom za muško-ženske stvari".

Đorđević, transseksualni kirurg, koji je do sada u Hrvatskoj i svijetu izveo oko 500 ovakvih operacija, otkrio nam je da je u posljednjih pet-šest godina među pacijentima koji su željeli promijeniti spol bilo i oko 15 bh.. građana!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Dolaze mi pacijenti iz cijelog svijeta. Svakako da je bilo slučajeva i s bh. građanima. Ono što je zanimljivo jeste da je, kada je riječ o građanima vaše zemlje, uglavnom riječ o damama koje žele postati muškarci - istaknuo je Đorđević.

Osim neosporne stručnosti, razlog zbog kojeg mnogi na ovaj operativni zahvat odlaze u Srbiju vrlo povoljna cijena. Naime, za ovu operaciju potrebno je izdvojiti oko 3.500 eura, dok je za stanovnike Srbije cijena trostruko niža. Treba istaknuti da ista operacija u SAD-u košta i do 50.000 dolara.

Operacija traje šest sati, pri čemu pacijent ne prolazi kroz traumu višestrukih zahvata. Ljekari ističu da u komplikacije spadaju postoperativno kajanje, problemi s funkcionalnošću ili upala.

Dio liječenja

- Operacija nije hir, već dio liječenja poremećaja spolnog identiteta i posljednja je faza u liječenju. To uključuje rad sa psihijatrima minimum godinu. Hormonska terapija Taraji do godinu i nakon toga pacijenti stječu neke osnovne uvjete da se podvrgnu hirurškom liječenju. Neophodno je i savjetovanje u trajanju od najmanje godinu - pojasnio nam je doktor Đorđević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, zbog relativno zatvorene sredine u kojoj žive, nakon operacije pacijenti većinom odsele iz BiH i počinju novi život.

I Chaz Bono kod Đorđevića

Chaz Bono (Chaz), nekada kćerka, a sada sin popularne pjevačice i glumice Šer (Sher) započeo je proces promjene spola, a finalnu operaciju želi uraditi u Srbiji. Špekulira se da će vođa liječničkog tima biti upravo doktor Đorđević.

Dnevni avaz