FOTO/VIDEO  Privatni električni zrakoplov sa vertikalnim uzlijetanjem

Vidi originalni članak
... kompanije Lilium Aviation, osnovane uz financijsku podršku Europske unije i Europske svemirske agencije, namjeravaju na tržište lansirati letjelicu koja funkcionira po istom principu, no namijenjena je za privatni prijevoz putnika.

Zrakoplov Lilium je zamišljen da radi isključivo na električni pogon, a zahvaljujući mogućnosti vertikalnog polijetanja i slijetanja, osim zrakoplovnih pisti može koristiti i heliodrome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog tih značajki njemački inženjeri vjeruju da će biti jako zanimljiv privatnom sektoru, te su za njega navodno već zainteresirani mnogi uspješni poduzetnici širom svijeta.

Letjelica je u stanju letjeti maksimalnom brzinom od 400 km/h, a dva putnika, odnosno teret težine do 200 kg, s jednim baterijskim punjenjem moći će prevesti na maksimalnu udaljenost od 500 km.

U ovom kratkom videu možete vidjeti osnovna dizajnerska rješenja zanimljivog dvosjeda koji bi trebao predstavljati alternativu Jet setu, a njegovo tiho letenje, asistencija računara pri upravljanju, te mogućnost vožnje s licencom za sportskog pilota (LSA), čine ga idealnim zrakoplovom za rekreativno letenje na visini do 3 km.

Za sada još nije poznato kolika će mu biti cijena, niti kada bismo prvi prototip mogli vidjeti u zraku.

Vezani članci