Sud roditeljima uzeo dječaka jer previše puše u prljavoj kući

Vidi originalni članak

Naime, tamošnji je sud donio odluku prema kojoj dvogodišnjaka s dijagnosticiranim problemima s disanjem oduzimaju roditeljima te stavljaju u privremeno skrbništvo, piše The Independent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijete se planira i dati na posvajanje, jer je sud utvrdio da roditelji "previše puše i žive u prljavoj kući, što ozbiljno ugrožava zdravlje djeteta."

Ova rigorozna odluka podijelila je britansku javnost, a dok se jedni slažu s njom i zagovaraju da se pušače koji svojom navikom riskiraju i dječje živote treba oštro kažnjavati, drugi pak tvrde da ona zadire u osnovne ljudske slobode.

Sudska povjerenica i medicinski stručnjak Jullie Allen koja je posjetila kuću izjavila je kako tako zadimljen dom nije vidjela u 10 godina svoje prakse, a to je bilo mjesec dana nakon što je dječaku propisan inhalator zbog problema s disanjem.

U cijelom dnevnom boravku bio je vidljiv oblak dima koji je okruživao dječaka i sina koji su sjedili na kauču. Ja sam jedva disala u toj kući - izjavila je Allen.

Opisala je kako je dječak spavao na kauču blijed, a sama je kuća bila prepuna s praznim kutijama cigareta i drugim smećem, dok je odjeća ukućana žestoko zaudarala po duhanskom dimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji su se požalili mjesnom vijeću na odluku suda, tvrdeći kako niti jedan od njih ne puši u kući, iako sebe kvalificiraju kao teže pušače.

Smatram kako je odluka o oduzimanju djeteta u najboljem interesu dječaka. Roditelji ga mogu voljeti, no očito ne mogu obuzdati svoje štetne navike koje direktno utječu na njegovo ugroženo zdravlje - presudio je sudac Pemberton.

Izvor: 24sata.hr

Vezani članci