Što nam donosi EU: Voda će se morati kupovati kod privatnika, u zatvor ide onaj tko koristi domaće sjeme!?

Vidi originalni članak

Podsjetimo, nedavno je Europska komisija predložila "smjernice za dodjeljivanje koncesija uslužnih djelatnosti" općinama gdje se lokalna uprava zapravo tjera na "otvaranje tržišta" - drugim riječima, na privatizaciju. A to znači i na privatizaciju gradskih vodovoda. Drugim riječima, voda će se morati kupovati kod privatnika - a znamo na šta bi to moglo izaći...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih dana dolazi vijest da će Europska komisija 6. svibnja poslati Europskom parlamentu i jednu novu "zanimljivu" uredbu, po kojoj će korištenje starih i rijetkih sorti biti kažnjivo, čak i onda kada se siju ili sade u privatnom vrtu!

Tom uredbom će poljoprivrednicima i povrtlarima zakonski propisati obvezno korištenje standardizovanog i unifikovanog sjemenja, pri čemu će korištenje starih, rijetkih i autohtonih sorti biti kažnjivo, čak i onda kada se sije ili sadi u privatnom vrtu!

Trenutno tri najveće korporacije - Monsanto, DuPont i Syngenta - kontrolišu 53 posto svjetskog tržišta sjemenja.

Međutim, kod takvih kompanija tržište sjemenja samo je sredstvo. Naime, riječ je o velikim proizvođačima herbicida, dakle kemijskim kompanijama, a tek onda i o proizvođačima sjemenja, koje uz svoje sjeme poljoprivrednicima, povrtlarima i voćarima nude herbicide i kemikalije bez kojih te sorte nije moguće uzgojiti.

Ni Sjedinjene Američke Države ne zaostaju. Američki predsjednik Barack Obama nedavno je potpisao zakon kojeg su odmah prozvali "zakonom o zaštiti Monsanta".
Oni koji ne budu postupali po uredbi biće strogo kažnjeni, a oni koji budu poželjeli da registruju vlastito sjeme suočit će se sa nepremostivim birokratskim preprekama, piše doznajemo.com.

Vezani članci