Riješite se dugova, korak po korak

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Neki su, izgleda, prirodno obdareni sposobnošću upravljanja financijama. Za one koji nisu, vrijeme je da počnu učiti od spretnijih. Ima ih i u našoj okolini, no uglavnom zadržavaju znanje i iskustvo za sebe. Za razliku od njih, neki su ga i podijelili sa svijetom. Jedan od najpoznatijih edukatora u upravljanju financijama je Robert Kiyosaki, autor uspješnice Bogati otac, siromašni otac.

Dobar i loš dug

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim izlaska iz dugova, otišao je i korak dalje, savjetujući kako "loš dug" pretvoriti u "dobar dug". Da, i to postoji. Dobar dug.

Osim dobrog (koji se sam otplaćuje ili koristi za investicije) i lošeg, još su dvije vrste duga: osigurani i neosigurani. Prvi ima pokriće u hipoteci - primjerice, stambeni kredit ili zajam za automobil. Drugi su dugovi po karticama, potrošački i gotovinski krediti.

Riješiti se treba prvo neosiguranih. Skuplji su i svrstavaju se u stvarno loš dug. Najprije se otplaćuje kartica s najmanjim dugom. Nakon otplate, može se otkazati.

Od duga do investicija u sedam godina

Među Kiyosakijevim najjednostavnijim savjetima za smanjivanje i eliminaciju duga posebna je pozornost posvećena kreditima i karticama. U knjizi Vodič u bogaćenje bez rezanja kreditnih kartica iznio je nekoliko osnovnih postulata:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

• Ako imate gomilu kreditnih kartica, izrežite ih sve osim jednu ili dvije. Sve nove troškove koje napravite na preostalim karticama platite svaki mjesec. Ne ulazite u nove dugoročne dugove.

• Pronađite način da dodatno zaradite. To se može činiti teško, no ako ne možete zaraditi još 500 kuna, onda su vaši izgledi da ostvarite financijsku slobodu samo pusti snovi.

• Upotrijebite dodatno zarađeni novac za mjesečnu otplatu duga po samo jednoj kartici po vašem izboru. Po ostalim karticama (ako ste zaglibili, vjerojatno ste davno ušli u revolving), plaćajte minimum koji morate.

• Kad otplatite cijeli dug s prve kartice, prijeđite na drugu i otplaćujte je intenzivno, po istom načelu. Nastavite s tim procesom po svim kreditnim karticama i potrošačkim kreditima. Nakon što otplatite jedan dug, mjesečni iznos kojim otplaćujete idući raste jer imate jedan manje.

• Nakon što se na ovaj način riješite svih potrošačkih i kredita po karticama, na isti način nastavite otplaćivati rate za automobil i stan. Većina ljudi može se osloboditi svih dugova za pet do sedam godina.

• Kad jednom otplatite sve, mjesečni iznos kojim ste otplaćivali dugove preusmjerite u investicije.

Minus je najgori kredit

Kiyosaki ne spominje najgori mogući kredit - dopušteno prekoračenje. U samom je vrhu zaduženja kojih se treba što hitnije riješiti, zato što su im kamate visoke, često blizu zakonskog maksimuma od 15 posto.

Čak je i gotovinski nenamjenski kredit jeftiniji. Koliko? Provjerite u našem Kreditnom kalkulatoru.

Ako ga ne možete eliminirati u kratkom roku, dodatna opcija je zajam osiguravatelja. Korisnici životnog osiguranja od svoje matične kuće mogu dobiti kredit uz kamatu od oko devet posto. A između devet i 15 velika je razlika.

Preuzmite kontrolu

Možete uspostaviti kontrolu nad podivljalim financijama i obuzdati navike trošenja samo ako shvatite da nisu financije krive, već vi. Evo nekoliko savjeta kako to učiniti:

• Plaćajte račune na vrijeme kako biste izbjegli trošak opomena i kamata.

• Pronađite najpovoljniju kreditnu karticu s najnižom kamatom i bez plaćanja godišnje članarine. Obično svi kartičari nude korištenje kartice prvu godinu bez plaćanja naknade i članarine. Kad istekne ta godina, bez pardona prijeđite na drugu koja nudi istu pogodnost.

• Podižite gotovinu samo na bankomatima koji ne naplaćuju naknadu, ne na bankomatima banke koja nije izdavatelj vaše kartice. O podizanju gotovine na kreditnu karticu da i ne govorimo.

• Steknite naviku plaćanja gotovinom. Karticu upotrebljavajte samo za hitne slučajeve.

• Napravite svoj proračun i bilježite troškove koje napravite. Kad dođete do granice, pokušajte se obuzdati snagom volje.

• Što god možete, kupujte na sniženjima. Ali, samo prema popisu stvari koji ste prethodno napravili. Vjerujte, neće se sva roba na svijetu rasprodati i ponovo ćete naići na nešto što će vas oduševiti, a bit će sniženo.

• Smanjite troškove energenata: snizite termostat, kupite štedne žarulje i gasite ih kad vam ne trebaju. Ako imate višak novca, investirajte u jeftiniji energent i bolju izolaciju. Brzo će se isplatiti.

• Troškovi telefonije mogu biti enormni. Pozabavite se ponudom paketa svih operatera na tržištu. Za jeftiniji model, možete podnijeti i malo birokracije, pa promijeniti pružatelja usluga.

• Prijevoz također može koštati manje. Više korištenja javnog prijevoza, hodanja i bicikliranja, kao i godišnje karte za parkiranje i prijevoz smanjuju troškove.

Pametnakuna.hr

Vezani članci