Želite brže tipkati? Onda vježbajte ne gledajući u tipke

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Brzina tipkanja je nešto što se uz vježbu i s vremenom može popraviti. Tipkanje je vještina koja isprva može djelovati vrlo komplicirano. Korak po korak, čovjek uči kako brže tipkati, a zatim kako da ono bude točno. Ponajviše kako bi im to olakšalo posao. Ovdje se nalazi nekoliko smjernica koje će vam pomoći da usavršite svoje daktilografske sposobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjegavajte gledanje u tipke:
Nemojte gledati tipke i vaša brzina tipkanja će se popraviti. Daktilograf početnik dobiva osjećaj sigurnosti tako da ispočetka gleda u tipke. Netko bi mogao pomisliti da će si tako omogućiti brže tipkanje po njima, ali to izaziva upravo suprotan efekt. Potrebno je određeno vrijeme da čovjek pogleda na tipke i prepozna što upravo gleda; dakle, način na koji ćete poboljšati brzinu tipkanja jest da ne gledate u njih. Ako vježbate tipkati bez gledanja steći ćete osjećaj gdje se koja tipka nalazi na tipkovnici. Naravno da ćete u početku napraviti mnogo grešaka, ali uz malo vježbe uskoro ćete početi odabirati prave tipke. Sjednite uspravno i pazite na držanje tijela. Ako ste pogrbljeni i ne držite noge ravno na podu, to vam neće pomoći. Ovdje bismo također trebali napomenuti da je dobra uredska stolica i više nego važna za pravilno držanje tijela, te da biste trebali tipkati dok sjedite u njoj, a ne na kauču.

Držanje tijela:

Stavite ruke u pravilan položaj. Kada stavite prste na tipke, često dolazi do toga da dlanove položite na tipkovnicu. Da biste tipkali brže, dlanove je potrebno podići. Čitajte riječi u skupinama, a ne riječ po riječ kako biste tipkali brže. Ovo je važno jer ako čitate riječ po riječ, to će vas samo usporiti. Probajte pročitati cijelu rečenicu i utipkati tu rečenicu u glavi; sve dok ne mislite na riječi moći ćete tipkati brže. Nemojte brinuti o greškama. Kao prvo, dok pokušavate naučiti brže tipkati, nemojte da vas usporavaju takvi detalji. Ako vam je važno da u tekstu nema grešaka, postoje programi koji automatski ispravljaju greške dok pišete.

Internetski testovi brzine tipkanja:
Podvrgnite se besplatnim internetskim testovima brzine tipkanja. Potražite ih preko Googlea. Postoje mnogi besplatni testovi koji su posebno namijenjeni tome da poboljšate brzinu i tečnost tipkanja. Oni variraju od jednostavnih vježbanja kratkih riječi i rečenica do onih u kojima se mjeri vrijeme i količina napisanog. Osim što ćete usavršavati postojeće vještine, možete naučiti i kako se pravilno drže prsti nad tipkovnicom u slučaju da želite naučiti tipkati sa svih deset prstiju. Ako ne želite mijenjati stil tipkanja, onda se pozabavite samo brzinom. Sretno!

Izvor: Savjeti-hr.com

Vezani članci