Cijenjeni časnik Hrvatske vojske djevojčice mamio slatkišima i slao im golotinju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Imao je lažni profil, predstavljao se kao stariji dječak, a meta su mu bile i štićenice osječkog te vinkovačkog doma za odgoj djece i mladeži. Najmlađe žrtve navodno su imale tek 10 godina, objavio je Večernji list.

Postupak u tajnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Časnik je, neslužbeno doznajemo, priznao da je maloljetnicama slao golišave fotografije i razne sadržaje putem poruka koje su mu nađene na mobitelu i računalu. Nagovarao ih je i da se nađu, obećavao im je kupiti sladoled ili sok. Neke su i pristale, a poslije su sve prijavile socijalnim radnicima. U vojnim krugovima u Vinkovcima kažu kako prije nije bio poznat po ekscesima, cijenjen je i obnašao je jednu od najvažnijih dužnosti u mirnodopsko vrijeme. Policija je kriminalističko istraživanje završila u lipnju, daleko od očiju javnosti koja o tome nije imala ni najšturije informacije.

- Protiv 44-godišnjaka podnijeli smo kaznenu prijavu zbog upoznavanje djece s pornografijom. Kako se radi o kaznenom djelu na štetu djeteta, detalje ne smijemo iznositi u javnost - kaže glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Luka Barunčić.

Časnik suđenje čeka na slobodi.

Pohotnik je "imao pik" i na 17-godišnjakinju iz osječkog doma za odgoj djece i mladeži. Slao joj je poruke i fotografije neprimjerenog sadržaja, no s njom se nije susreo uživo. Da je vreba u ustanovi su doznali kada im je policija pokucala na vrata. - Nije bilo naznaka da je naša štićenica u takvo nešto uključena. Na internet je, koliko mi je poznato, išla preko mobitela, a ne s računala u informatičkoj radionici - priča ravnateljica doma Jasminka Dević.

Pod stegovnim postupkom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budno, kaže, paze na štićenike dok su na internetu, a neke su stranice i blokirane. Problem je što se u virtualni svijet može uploviti i mobitelom. A "češljanje" mobitela osjetljiv je teren. - To bi se onda moglo tumačiti i kao zadiranje u privatnost. No, procijenimo li da je interes djeteta u pitanju, onda preuzmemo odgovornost i pregledamo mobitel - kaže. Djeca su, dodaje, informatički iznimno osposobljena, ali su nezrela i nepromišljena, a neka i rizičnog ponašanja pa su i lak plijen. Roditelji, pak, nemaju dovoljno znanja kako bi mogli kontrolirati što im djeca rade na internetu.

U MORH-u kažu kako su protiv 44-godišnjaka pokrenuli vojnostegovni postupak, čije će trajanje i ishod ovisiti o pravosudnom postupku.

Kako zaštititi djecu na internetu:

- Pojedine stranice mogu se blokirati, a poštu koju mališani primaju roditelji mogu preusmjeriti i na svoju adresu

- Računalo treba staviti u dnevni boravak ili drugu zajedničku prostoriju, kako bi se dijete moglo držati na oku dok je na internetu

- Djecu treba upozoriti da na internetu ne razgovaraju s nepoznatima te da im ne ostavljaju svoj broj telefona, adresu i slično

Vezani članci