10 zanimljivih činjenica o bebama!

Vidi originalni članak

1. Bebe mogu disati i gutati u isto vrijeme, a ovu mogućnost izgube otprilike u 7 mjesecu života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Beba se rodi sa jako sofisticiranim sluhom. Ona može odrediti odakle zvuk dolazi već 10 minuta nakon što je rođena.

3. Glava novorođenčeta zauzima oko 25% ukupne težine cijelog tijela.

4. Institut Karolinska u Švedskoj je 1987. godine objavio rezultate njihove studije o "Puzanju na grudima". Kada beba ogladni i kada se položi na majčina prsa odmah nakon rođenja, ona u roku od sat vremena može sama pronaći majčine grudi i ‘dopuzati' do njih.

5. Bebe odmah nakon rođenja mogu prepoznati majčin miris i glas.

6. Tijekom šestog mjeseca života bebe obično uduplaju svoju težinu u odnosu na onu s kojom su se rodile, a do prve godine težina će se utrostručiti. (Tijekom devet mjeseci između začeća i rođenja, bebina težina se poveća za 3.000 miliona puta.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Iako ne mogu govoriti, bebe i dalje mogu komunicirati fizički. Mašući, klicajući, pokazujući, i sl. Istraživanja pokazuju da će bebe koje više komuniciraju fizički bolje komunicirati i verbalno.

8. U protekla dva desetljeća znastvenici su naučili jako mnogo o mozgu beba - a jedan zajednički zaključak do kojeg su došli je slijedeći: Roditelji mogu pomoći u razvoju mentalnih sposobnosti njihove bebe jednostavnom interakcijom s njom. Razgovarajte sa svojom bebom što je više moguće.

9. Nakon samo 12 mjeseci života, veličina bebinog mozga će se udvostručiti.

10. Studija provedena na Sveučilištu Washington u St. Louisu koja je ispitala rast dijela mozga odgovornog za pamćenje i modulacije stresa - hipokampusa - je otkrila da ovaj dio mozga bude fizički veći i razvijeniji kod beba koje stalno primaju ljubav i podršku od svojih majki.

Izvor: dnevno.hr

Vezani članci