FOTO/VIDEO  Napokon objašnjeno: Zašto je zijevanje 'zarazno'?

Vidi originalni članak

Znanstvenici s talijanskog sveučilišta Pisa ustanovili su da je zijevanje kao odgovor na istu radnju motivirano društvenim i rodnim faktorima.Naime, ono pokazuje našu razinu empatije tj. sposobnost da suosjećamo s drugim ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci su testirali ljude u stotinama različitih društvenih situacija i zaključili da podsvjesno imitiramo emotivno stanje drugih osoba kroz zijevanje i facijalne ekspresije. Oni ispitanici koji su unutar 3 minute 'uzvratili' zijevanje bili su intenzivno uključeni u komunikaciju s osobom i povezani s njihovim osjećajima.

ŽENE ISKAZUJU EMPATIJU KROZ ZIJEVANJE

Iako i muškarci i žene spontano zijevaju, veća je vjerojatnost da će to napraviti žene jer je dokazano da lakše uočavaju raspoloženje i emocije drugih ljudi. Također je ustanovljeno da se zijevanje kao odgovor češće i lakše događa kada smo u društvu bliskih prijatelja i obitelji, a manje kada smo u društvu poznanika.

Znanstvenici kažu kako je ovo istraživanje potvrdilo da je ovaj fenomen povezano s društvenom bliskošću i da spol utječe na njega. Prijašnje studije povezivale su 'zarazno' zijevanje s umorom i dosadom, dok su neke utvrdile kako ima ljudi koji su otporni na ovu radnju. Ako mislite da možete pobijediti zijevanje, testirajte se uz video na dnu teksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor: zadovoljna.hr

Vezani članci