Najveće greške koje radite kad perete traperice

Vidi originalni članak
1. Ne okrećete ih naopako

Bez obzira na ciklus koji odaberete, pranje i sušenje je štetno za boju. Kako bi se boja što manje ispirala, okrenite traperice naopako prije nego ih stavite na pranje i sušenje. Također, zakopčajte sve gumbe ili patentne zatvarače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Stavljate previše odjeće u mašinu

Što više odjeće stavite u mašinu, prije ćete biti gotovi, ali će više patiti boja na trapericama. Bez prostora za kretanje zatvarači i zakovice mogu zapeti, a šavovi popucati. Odjeća treba kružiti i prevrati se slobodno kako bi se mogla dobro oprati i osušiti.

3. Birate pogrešan ciklus

Ako želite da traperice što duže izgledaju kao nove, trebate izabrati što nježniji ciklusi pranja i sušenja. Ručno pranje i sušenje na zraku su najpoželjniji, ali ne i u smislu vremena i truda. Osim ako traperice nisu jako prljave, najbolje ih je prati u hladnoj vodi. Izaberite neki od nježnijih ciklusa i sušite ih na nižim temperaturama.

4. Ne koristite deterdžent za obojeno rublje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebni deterdženti za tamno rublje zaista djeluju. Imaju sastojke koji zadržavaju boju i deaktiviraju klor u vodi koji je može izblijedjeti. Ako želite zadržati boju tamnih traperica, isplati se uložiti u takve deterdžente.

5. Predugo ih ostavljate u sušilici

Ako se predugo ostavi u sušilici, tkanina će se skupiti i ‘spržiti'. Sve tkanine, a posebno traper, poželjno je izvaditi iz sušilice dok su još blago vlažne. Jednostavno ih izravnajte i ostavite da se do kraja osuše na zraku. Ako i nakon pranja i sušenja na nižim temperaturama vidite ostatke boje na filteru sušilice, najbolje bi bilo izbjegavati sušilicu.

Magazin.hr

Vezani članci