Prije 350 godina prvi puta zavezana kravata

Vidi originalni članak

... povijesnom dana kada je francuski kralj Luj XIV. pije 350 godina prvi puta zavezao kravatu, što se smatra početkom korištenja kravate u svijetu mode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čin kada je Luj XIV. prvi puta zavezao kravatu zabilježio je francuski slikar Henri Testelin, iako je zapravo riječ je o zamišljenoj sceni u kojoj Jean-Baptiste Colbert, prvi ministar francuske države na dan ljetnoga solsticija 1667. predstavlja kralju članove novoosnovane Akademije nauka.

Kralj Luj XIV. i njegov brat Philippe na toj se reprezentativnoj slici izdvajaju po jednom detalju, jer za razliku od ostalih prikazanih povijesnih osoba obučenih po staroj modi s čipkastim ovratnikom, oni nose kravate.

Postoje indicije da je kravata nošena i prije, ali francuski dvor je ignorirao sve dok je živjela kraljeva majka Ana, bivša habsburška princeza, koja je rođena u Španjolskoj. Kralj je promijenio modu tek nakon njene smrti 1666.

Dakle, može se pretpostaviti da je kravata tada već bila poznata, ali nije ušla u modu, ali nakon što ju je Luj XIV., najslavniji vladar toga vremena, počeo nositi, kravata je postala službena moda koju su ubrzo prihvatile i druge zemlje.

Vezani članci