LEGALNA "TRAVA" Splićani napušeni od osvježivača zraka

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Kako nam je rekla Viktorija (potpuni podaci poznati redakciji), povremena konzumentica lakših opojnih sredstava, ova supstancija prodaje se pod nazivom "Incense Herbal Mix", a za jednu vrećicu treba izdvojiti sto kuna, dok je svaka sljedeća upola jeftinija.

- Nisam bila u prilici nabaviti marihuanu, jer mi standardni dobavljač trenutačno nije u Splitu, tako da sam odlučila probati "Herbal Mix", koji "uhvati" duplo jače, a čak je i jeftiniji od "marice" - objašnjava nam Viktorija, čije smo tvrdnje provjerili iz prve ruke.
Vrećica za sto kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, jučer popodne otišli smo u spomenutu trgovinu, koja se nalazi u neposrednoj blizini Voćnog trga, a na prvom katu smo zatekli dvije prodavačice. - Dobar dan, imate li "Herbal Mix"? - upitali smo odmah na ulazu zanimajući se za cijenu, na što su prodavačice potvrdile kako jedna vrećica stoji sto kuna, dok su dvije 150.

- Ma nisam baš pri parama pa hoće li toga biti još? - Hoće, hoće, nabavljamo u velikim količanama. Sad su svi poludjeli za ovim - veli jedna prodavačica, obraćajući se drugoj kolegici riječima: "A pogotovo ti".

Budući da se, legalno gledajući, radi o osvježivaču zraka, indirektno pitamo djevojke koliko se može od ovoga dobiti, na što jedna od njih bez ustezanja kaže kako se "od jedne vrećice može smotati pet džointa".
- Evo da ti napišemo i račun kako ne bi imao problema s policijom. Ako te što pitaju, samo im pokaži račun - kaže prodavačica pružajući nam sumnjive supstancije.

- Pa dobro ste ih zeznuli?

- Pa piše da je osvježivač pa kako će ga tko koristiti, njegov izbor - smije se, na što se nadovezuje druga: - Ma osvježivač za između ušiju - zaključuju djevojke odzdravljajući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon je nemoćan

Budući da je Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga vrhovna institucija u pogledu kontrole i prevencije korištenja droga, nazvali smo kriminalista Dubravka Klarića, koji je predstojnik te institucije.

Klarić nam je potvrdio kako se gotovo svakodnevno pojavljuju nove supstancije, koje nisu na listi kontroliranih droga, a imaju jednako djelovanja ili čak mogu biti fatalnog učinka.

- Naš je ured član Europskog centra za praćenje droga, pa svakodnevno dobivamo sva izvješća o novostima na tržištu droga i redovito ažuriramo naše liste, a samo prošle godine dodano je 20 novih supstancija za koje se utvrdilo da su droge - kaže Klarić, nastavljajući kako ovakvi slučajevi nisu rijetkost, ali zakon je ponekad nemoćan.

- Ako je proizvod deklariran kao osvježivač prostora, netko može kupiti 500 vrećica i reći da ima veliki hangar koji želi osvježiti. Sve dok se kemijski ne utvrdi da se u proizvodu nalaze drugi kemijski spojevi od onih na deklaraciji, ne može se nikoga kazneno goniti.

Međutim, ono što će se dogoditi jest policijska kontrola u pratnji nadležnih inspektora kako bi se utvrdilo radi li se možda o prodaji proizvoda s ciljem zloupotrebe, što je onda kažnjivo. Državni inspektorat također ima mogućnost zapljene robe, čija budućnost ovisi o analizama - zaključuje Klarić.

izvor: slobodna dalmacija

Vezani članci